Nagyvilág

Százezrek készülnek sztrájkra és tüntetésre Macron ellen

Fiora Garenzi / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Fiora Garenzi / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Várhatóan több százezer ember sztrájkol és tüntetet csütörtökön országszerte Franciaországban, miután Emmanuel Macron elnök a növekvő ellenállással szemben is kitartott a népszerűtlen nyugdíjreform mellett. A jogszabály tervezete, amely – más módosítások mellett – két évvel 64 évre emeli a nyugdíjkorhatárt, január óta jelentős tömegeket mozdított meg, és vitt utcára, a szakszervezetek tüntetéseire.

Macron szerdán dühös reakciót váltott ki a szakszervezetekből és az ellenzéki pártokból, amikor elutasította felhívásukat, hogy ügyeljen a növekvő népharagra.

A legjobb válasz, amit az elnöknek adhatunk, hogy emberek milliói sztrájkolnak és vannak az utcán

– mondta Philippe Martinez, a CGT szakszervezet vezet vezetője.

A csütörtöki sztrájk miatt a vasúti közlekedés zavaraira kell számítni, de a repülőterek szintén érintettek lesznek. Számos foglalkozási csoport mellett a tanárok is munkabeszüntetést tartanak. Folyatódnak a gördülő sztrájkok az olajraktárakban és a szemétszállítók körében is – írja a Reuters.

A legtöbb tiltakozás ugyan békésen zajlik, de az indulatok fokozódnak, mióta a kormány a múlt héten szavazás nélkül vitte keresztül a törvényjavaslatot a parlamenten.

Az elmúlt hét éjszaka Párizsban és más városokban spontán tüntetések zajlottak, szemeteseket gyújtottak fel, és a tüntetők dulakodtak a rendőrséggel is. Macron a szerdai beszédében azonban kitartott álláspontja mellett, mondván, hogy az új törvényre szükség van, és még az idén hatályba lép.

Az elnök elutasította a miniszterelnöke, Elisabeth Borne eltávolítását szorgalmazó felhívásokat. Olivier Faure, a Szocialista Párt vezetője szerint Macron elnök olajat öntött a tűzre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik