Nagyvilág

Sajtóértesülés: Magyarországot és Törökországot megint nem hívta meg Biden a demokráciacsúcsra

Sem Magyarország, sem Törökország nem lesz ott jövő héten azon a demokráciacsúcson, amelyet az Egyesült Államok rendez március végén – értesült a Foreign Policy.

A külügyi szaklap azt írja, hogy a két NATO-tag meghívásának elmulasztása, amelynek tényét három amerikai tisztviselő is megerősítette, a törökországi és magyarországi demokrácia visszaesésével kapcsolatos növekvő aggodalmat tükrözi.

A mostani helyzet valószínűleg tovább szítja majd a feszültséget Washington és Budapest, illetve Ankara között, valamint növelni fogja a távolságot a két ország és a többi NATO-tag, valamint az Európai Unió között is – hívja fel a figyelmet a Foreign Policy.

Nem ez az első alkalom, hogy Magyarország és Törökország nem kapott meghívót a Joe Biden amerikai elnök által összehívott demokráciacsúcsra: 2021-ben sem voltak ott, pedig akkor is mintegy 110 ország tanácskozott. Akkor a meghívottak listáján Oroszország és Kína sem szerepelt, ott volt viszont Tajvan.

A március 28-a és 30-a között tartandó csúcstalálkozót részben személyesen, részben virtuálisan rendezik, és a szervezők között az USA mellett ott van Dél-Korea, Hollandia és Zambia is.

Ajánlott videó