Nagyvilág

Szélsőjobboldaliak elleni razzia során tüzet nyitottak a rendőrökre Németországban

Thomas de Marco / Schwäbisches Tagblatt / dpa / AFP
Thomas de Marco / Schwäbisches Tagblatt / dpa / AFP

A szélsőjobboldali Reichsbürger-mozgalom elleni razzia során tüzet nyitottak a rendőrökre Németországban – írja a Deutsche Welle. A cikk szerint a német hatóságok szerdán hét tartományban végeztek kutatásokat a mozgalomhoz köthetően.

A jelentések szerint az egyik akció során lövések dördültek a déli Baden-Württemberg tartomány lévő Reutlingenben. Egy rendőr megsérült – jelentette az ARD közszolgálati műsorszolgáltató.

Reichsbürger-mozgalomra tavaly december közepén egy összehangolt akció keretében több mint száz helyszínen csapott le egyszerre a német rendőrség. A szervezet tagjai a jelenlegi Németországot külső hatalmak bábjának tartják, és szeretnének a weimari köztársaság előtti Német Birodalomhoz visszatérni. Mint kiderült, a szélsőjobboldali csoport tagjai puccsra készültek: több mint 280 fegyveres alakulattal akarták átvenni a hatalmat az Európai Unió legnagyobb országában, és az akció során még egy halállista is előkerült.

Kapcsolódó
Mi a Reichsbürger-ideológia és mekkora veszélyt jelent Németországra?
Terrorellenes akciót hajtottak végre a közelmúltban Németországban, a gyanú szerint a mozgalomhoz kapcsolható szélsőségesek erőszakos államcsínyt készítettek elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik