Nagyvilág

Felháborította a románokat a Nagy-Magyarország molinó legalizálása

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

Felháborította a román közvéleményt a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) keddi bejelentése, amely szerint a Nagy-Magyarország-jelkép és az árpádsávos zászló stadionokban való megjelenései önmagában nem minősülnek rasszista magatartásnak – írja a Transtelex.

Amint arról beszámoltunk, az MLSZ keddi tájékoztatása szerint az UEFA és a labdarúgásban felbukkanó diszkrimináció ellen küzdő FARE (Football Against Racism in Europe) elfogadta az érvelésüket, így a magyar szövetség jövőben engedélyezni fogja

a történelmi Magyarország tiszteletét és a határon túli szurkolókkal való összetartozást szimbolizáló drapéria stadionba történő bevitelét

a válogatott meccseken.

A Transtelex szemlézi a román ProSport portált, amely elérte a Román Labdarúgó Szövetség elnökét, aki csak annyit nyilatkozott, szerdán hivatalos tájékoztatást kérnek az UEFA-tól, hogy minél hamarabb reagálhassanak a provokatív helyzetre. A portál forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a teljesen váratlanul érte a román szövetséget, hogy az UEFA helyt adott a magyarok érvelésének, és „példátlan helyzetbe hozza a román labdarúgást”. Azt nem fejtik ki, hogy pontosan mivel hozta példátlan helyzetbe.

Nem tudom, mi járt az UEFA fejében

– nyilatkozta a ProSportnak Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke. Asztalos úgy fogalmazott, hogy „az UEFA nem hozott bölcs döntést”. Állítása szerint a Nagy-Magyarország térképet csak a történelemórákon, didaktikai elemként kellene használni. Úgy értékeli, hogy a döntésnek revizionista felhangja van, ami egyáltalán nem járul hozzá az államok közötti párbeszédhez, és a következő időszakban feszültséget okozhat.

A ProSport a román labdarúgás számos ismert alakját megszólította a kérdésben. A leghangosabb mind közül az egykori juhász, Gigi Becali. A FCSB tulajdonosa szerint egyébként nem nagy eredmény az MLSZ részéről, hogy elérte, a szurkolók bevihetik a nagy-magyarországos zászlókat a stadionokba. „Visszaadjuk nekik Erdélyt? Ugyan már, táti! Legyünk józanok, nem adunk vissza nekik semmit”
– mondta Gigi Becali a ProSportnak.

Diószegi Lászlót, a Sepsi OSK tulajdonosát is megkérdezték, aki azt mondta:

Nem érdekel minket, hogy mit tesznek. Semmi közünk a magyar szövetséghez és ahhoz, hogy milyen döntéseket hoznak. Nem támogat minket a magyar kormány és nincs is kötelezettségünk vele szemben. (…) Mi Romániában játszunk, és tiszteljük ezt az országot. Minket csak az itteni bajnokság érdekel. Nem hiszem, hogy a Sepsit bármilyen módon érintené az UEFA döntése.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője, Ionuţ Stroe is reagált a Facebookon az UEFA döntésére. Stroe szerint a politikának nincs helye a sportban. „Remélem, hogy a ma este látott hír, miszerint az UEFA beleegyezett abba, hogy Magyarország revizionista jelvényekkel ellátott zászlót használjon a futballban, kitalált hír volt. Vagy legjobb esetben is csak egy mesterségesen generált információ, ami néhány fanatikus elme szüleménye” – idézi a kormánypárti politikust a Transtelex.

Kiemelt kép: Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke a magyar válogatott tagjaival beszélget a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja harmadik fordulójában játszott Magyarország – Portugália mérkőzés végén, a lyoni stadionban 2016. június 22-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik