Nagyvilág

Tavaly 43 ezer ember halt meg az aszály miatt Szomáliában

Arif Hudaverdi Yaman / ANADOLU AGENCY / AFP
Arif Hudaverdi Yaman / ANADOLU AGENCY / AFP

A szomáliai kormány és az ENSZ új jelentése szerint tavaly mintegy 43 000 ember halhatott meg Szomáliában az aszály miatt.

Ez az első hivatalos adat az Afrika szarván uralkodó szárazság áldozatairól. A halálos áldozatok fele feltehetően öt év alatti gyermek.

2020-22 során négy egymást követő esős évszak maradt el az országban, és az ötödik is jóval kevesebb csapadékot hozott. Az aszály következtében az ENSZ becslése szerint a 17 milliós lakosság a fele sürgős segítségre szorul.

A válságnak még közel sincs vége. A hatóságok közölték, hogy

az idei év első hat hónapjában további 18-34 ezer haláleset várható.

„Versenyt futunk az idővel, hogy életeket mentsünk, és megelőzzük az elkerülhető haláleseteket” – mondta Dr. Mamunur Rahman Malik, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) képviselője. Hozzátette: a „tétlenségünk ára” gyermekek, nők és kiszolgáltatott emberek életébe kerül.

Az idei évre az ENSZ-nek 2,6 milliárd dollárra lenne szüksége a szomáliai aszályellenes tervéhez. Eddig ennek kevesebb mint 15 százaléka gyűlt össze.

A válságot az éghajlatváltozás, az országban uralkodó politikai instabilitás és az élelmiszerárak globális emelkedése is súlyosbítja.

(BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik