Nagyvilág europoli

Orbán az uniós csúcs előtt: Kijev nem hagyhatja figyelmen kívül a területén élő magyarok jogait

Európai Tanács / MTI
Európai Tanács / MTI

Videókonferencián vett részt Orbán Viktor az e heti uniós csúcs előtt Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével valamint a görög, a szlovén, a szlovák és a lett miniszterelnökkel közösen – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője kedden. A csütörtök-pénteki EU-csúcs napirendjén az ukrajnai háború mellett olyan gazdasági kérdések szerepelnek, mint az európai versenyképesség, a belső piac helyzete valamint az energiaügyek.

Orbán a konferencián ismét leszögezte, hogy Magyarország a béketáborhoz tartozik, ezért a háború kapcsán továbbra is az azonnali tűzszünetet és a béketárgyalások megkezdését szorgalmazza. Ukrajna kapcsán aláhúzta, az uniós tárgyalásokon „mindig fel kell hívni a kijevi vezetés figyelmét arra, hogy az EU-tagságra pályázó Ukrajna nem hagyhatja figyelmen kívül a területén élő kisebbségek, így a magyarok jogait”.

A miniszterelnök kiemelte továbbá, hogy Magyarország a világkereskedelmi ügyekben „nem a blokkosodás hanem az összekapcsolódás, az összeköttetések fejlesztése mellett áll ki”.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik