Ez a poszt a következő élő közvetítés része: „Oroszország és Kína kapcsolata még soha nem állt ilyen magas szinten” Vissza a közvetítéshez
Mikhail Svetlov / Getty Images

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország sem lehet közvetítő a béketárgyalásokon

Az oroszok legalábbis ragaszkodnak ehhez. Ezt hivatalos közleményben jelezte az orosz külügyi tárca, indoklásukban úgy fogalmaztak, hogy a fent említett négy ország egyaránt részese az „Oroszország elleni konfliktusnak”, ezért nem nem pályázhatnak a semleges közvetítő szerepére.

A tárca a müncheni biztonsági konferencia korábbi elnöke, Wolfgang Ischinger azon javaslatára reagált, aminek értelmében fel kell állítani egy kapcsolattartó csoportot az ukrajnai békefolyamat elindítására, amiben Washingtonnak, Londonnak, Párizsnak és Berlinnek is szerepet kell vállalnia.

„Hivatalosan nem tudunk erről a kezdeményezésről. Mindazonáltal Ischinger elképzelése jogosan vet fel kérdéseket. Mindenek előtt azért, mert mind a négy említett ország maga is részese az Oroszországgal fennálló konfliktusnak, amely Ukrajna területén folyik” – közölte a tárca.

A minisztérium állásfoglalásában rámutatott, hogy nevezett országok fegyverrel és „zsoldosokkal”, valamint hírszerzési adatokkal látják el Ukrajnát és katonákat képeznek ki részére. Ezen felül szankciókat léptettek életbe Oroszországgal szemben, zárolták a külföldi kintlévőségeit, bíróságot terveznek felállítani az orosz vezetés megbüntetésére, zsarolják Moszkva barátait, megtiltva nekik, hogy együttműködjenek Moszkvával.

„Ezek az országok támogatják Zelenszkij ál-békekezdeményezéseit, amelyek valójában nem jelentenek mást, mint a valóságtól elrugaszkodott ultimátumot, amely országunk kapitulációját követeli” – hangoztatta az orosz külügyminisztérium névtelenül nyilatkozó illetékese a RIA Novosztyinak. Ugyanő ecsetelte tovább, hogy Moszkva álláspontja szerint a konfliktus átfogó, igazságos és fenntartható rendezése csak az harci cselekmények és a nyugati fegyverszállítások beszüntetése, az új területi realitások elismerése, Ukrajna „demilitarizálása és nácitalanítása”, semleges és el nem kötelezett státusának rögzítése, a szankciók feloldása, az Oroszországgal szembeni jogi követelések visszavonása, az orosz nyelv ukrajnai státusának helyreállítása, az ukrajnai nemzeti kisebbségek jogainak biztosítása, valamint az Oroszországgal és Ukrajna más szomszédjaival való baráti kapcsolatok kialakítása révén lehetséges.

Vissza a közvetítéshez