Nagyvilág

Nincs olyan, hogy palesztin nép – mondta Izrael pénzügyminisztere

MTI/EPA/AFP pool
MTI/EPA/AFP pool

Becalel Szmotrics, izraeli pénzügyminiszter arról beszélt tegnap, hogy nincs palesztin történelem, nincs palesztin kultúra, és nincs olyan, hogy palesztin nép – írja a Reuters.

Ráadásul beszéde közben a miniszter mögött egy olyan zászló volt látható, amely Izraelt kiterjesztett határokkal mutatta, beleértve Ciszjordániát, Kelet-Jeruzsálemet, Gázát és Jordániát is.

A Reuters felidézte, hogy a pénzügyminiszternek nem ez az első botrányos kijelentése, március elején egyenesen egy palesztin város „eltörlésére” szólított fel.

Egyébként Bezalel Smotrich ugyanazon a napon mondta el a palesztin nép létezését is tagadó beszédét, amikor izraeli és palesztin tisztviselők találkoztak Egyiptomban, hogy a muszlimok szent hónapja, a ramadán és a zsidó húsvét ünnepeinek viszonylag békében teljenek el.

Mohammad Shtajjeh palesztin miniszterelnök azonnal elítélte Szmotrics kijelentéseit, mondván, hogy azok erőszakra való felbujtásnak minősülnek. A palesztin fél szerint az ilyen kijelentések a terrorizmust erősítik.

Az elmúlt egy évben már több mint 2500 palesztint ölt meg az izraeli hadsereg, az áldozatok között sok civil is volt. A palesztinok eközben mintegy 40 izraelivel végeztek.

A jelenlegi izraeli kormányról pár hónappal ezelőtt írtunk hosszabban:

Kapcsolódó
Izrael történetének legjobboldalibb kormánya alakulhat
Vége van a négy éve tartó politikai válságnak? Mit jelent a palesztin ügy és az izraeli-arab kapcsolatok szempontjából Netanjahu visszatérése? Megpróbálja-e a kormányfő megakadályozni az ellene indított peres eljárást?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik