Nagyvilág

Elbontják a meggyilkolt Ján Kuciak házát

ZUZANA ČAPUTOVÁ / FACEBOOK
ZUZANA ČAPUTOVÁ / FACEBOOK
Helyére a szólásszabadságnak emelnek emlékművet.

Kedden kezdődnek a munkálatok Nagymácsédon (Galántai járás), ahol lebontják a meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušníková házát. A helyszínen a Nagyszombat Megyei Önkormányzat Szólásszabadság-emlékművet épít – írja a Paraméter. A megye elnöke, Jozef Viskupič közölte, hogy egy olyan helyet akarnak létrehozni, amely a két meggyilkolt fiatal elszántságának állít emléket, és üzenetet hordoz a jövő nemzedékei számára.

A hozzátartozók kívánságának megfelelően a nagymácsédi telken levő összes épületet felszámolják. Az emlékmű állítását a megye finanszírozza

– tette hozzá. A bontás után a kivitelezés elkezdését jövőre tervezik, miután az építés engedélyezési eljárása, a közbeszerzés lezárul. A bontást egy szeredi cég ingyen vállalta, az emlékmű építésének becsült ára áfával együtt 388 220 euró.

A Paraméter szerint a győztes terv a Kert (Záhrada) nevű lett, amely az egyensúly hiányát, az eltéréseket és az állandó változást érzékelteti, felidézi a múltat, de az elmélkedésnek, a jövőbe pillantásnak is teret ad. Öt éve gyilkolták meg Ján Kuciakot, az Aktuality.sk egykori  tényfeltáró újságíróját és jegyesét, Martina Kušnírovát. A tavalyi évfordulón Zuzana Čaputová szlovák államfő is virágot helyezett el, mécsest gyújtott a fiatalok egykori házánál Nagymácsédon, ahol megölték őket (képünkön).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik