Nagyvilág

Már egy európai bankválság lehetőségéről beszél egy német intézet

MTI/EPA/Keystone/Ennio Leanza
MTI/EPA/Keystone/Ennio Leanza

Nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy németországi vagy európai bankválsággá fajulnak az utóbbi hetek bankcsődjei – emelte ki az egyik legtekintélyesebb német kutatóintézet, a berlini DIW vezetője hétfői nyilatkozatában.

Marcel Fratzscher, a DIW (Deutschen Instituts für Wirtschaftsforschung) elnöke az amerikai Silicon Valley Bank (SVB) csődje és a svájci Credit Suisse megrendülése révén az utóbbi napokban kibontakozott piaci fejleményeket kommentálva aláhúzta, hogy a pénzügyi rendszer esetleges válsága a vállalati hitelezés feltételeinek szigorodásán keresztül az egész gazdaságot meggyengítheti, és növelheti a munkanélküliséget.

A pénzügyi válságok eleve nehezen kiszámíthatóak, és noha a rendszerszintű kockázatok sokkal kisebbek, mint a legutóbbi nagy válság, az amerikai Lehman Brothers 2008. szeptemberi csődjének idején, mégis előfordulhat, hogy “pánik tör ki a tőkepiacokon, mert senki sem tudja, hogy mely bankok kerülhetnek még bajba”.

„Egy ilyen pánik úgynevezett önbeteljesítő jóslatokhoz vezethet, ami azt jelenti, hogy a bankszektor likviditásával kapcsolatos aggodalmak stabil, fizetőképes bankokat is veszélybe sodorhatnak” – fejtette ki a DIW vezetője. Rámutatott: a Credit Suisse esete világosan mutatja, hogy még a rendszerszintű fontosságú bankok is bajba kerülhetnek.

„Egyelőre nem lehet kizárni, hogy a bankszektorban tapasztalható zavarok jelentős negatív hatást gyakorolnak a németországi és európai gazdasági növekedésre” – állapította meg Marcel Fratzscher.

Kifejtette, hogy a német takarékpénztáraknál az utóbbi hetekben végrehajtott leírások máris jelentős veszteségekre utalnak, amelyek az Európai Központi Bank (EKB) minden egyes kamatemelésével tovább növekednek.

A svájci jegybank csütörtökön 50 milliárd frank értékű sürgősségi hitelkeretet nyitott meg a Credit Suisse számára, vasárnap pedig bejelentette, hogy az SVB csődjének hatására megrendült bank egy nagyszabású – 200 milliárd frank értékű jegybanki likviditási támogatásból és kilencmilliárd euró értékű állami garanciavállalásból álló – mentőcsomag révén az UBS-hez kerül, amely mindössze hárommilliárd frankot fizet riválisáért.

Az UBS és a Credit Suisse egyesülése a második legnagyobb európai bankfúzió 2008 óta. Az egyesüléssel egy globális jelentőségű, ötezer milliárd dollárnyi eszközállománnyal rendelkező pénzintézet jön létre. Az SVB pánikszerű betétkivonás hatására március 10-én vált fizetésképtelenné. A kaliforniai bank 210 milliárd dolláros eszközállományával a 16. volt az Egyesült Államok bankjainak nagyság szerinti rangsorában. A feltörekvő informatikai vállalkozások finanszírozására szakosodott pénzintézet összeomlása a második legnagyobb bankcsőd az amerikai pénzügyi rendszer történetében, és a legnagyobb a 2008-as válság óta.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik