Nagyvilág

Titkos tervet írt az orosz titkosszolgálat Moldova leigázásáról

Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
A tíz évre szóló stratégiát 2021-ben véglegesítette az FSZB, most került nyilvánosságra.

Titkos stratégiai tervet dolgozott ki az FSZB orosz titkosszolgálat, amely részletekben menően ismerteti, hogyan kell orosz befolyás alá hajtani Románia keleti szomszédját, Moldovát – derül ki egy nyugati oknyomozó médiakonzorcium kutatásából, amit pénteken a CNN is ismertetett. Eszerint a Moldova destabilizálására irányuló főbb lehetőségek az alábbiak

  • az oroszbarát csoportok támogatása,
  • az ortodox egyház felhasználása
  • és a földgázszállítások megszakításával való fenyegetés.

A jelek szerint a dokumentumot abból a célból készítették, hogy meghiúsítsák Moldova felzárkózását a Nyugat felé. A kelet-európai ország a NATO-hoz való közeledésével és az Európai Unióhoz való csatlakozási kérelmével ugyanis az orosz percepció szerint Oroszország nemzeti érdekeit fenyegeti. A dokumentum többször is utal rá, hogy Moldova NATO-csatlakozását meg kell akadályozni.

A CNN szerint a dokumentumot 2021-ben az FSZB határokon átnyúló együttműködésért felelős igazgatósága írta. A címe:

Az Oroszországi Föderáció stratégiai célkitűzései a Moldovai Köztársaságban.

A tíz évre szóló stratégia kifejezett célja, hogy Moldova, az Ukrajna és Románia közé szorított egykori szovjet tagköztársaság újra Oroszország befolyási övezetébe kerüljön. A terv része, hogy Moldovát függővé tegyék az orosz gáz importjától, társadalmi konfliktusokat idézzenek elő, valamint megpróbálják megakadályozni Moldovát, hogy befolyást szerezzen az oroszbarát szakadár régióban, Transznyisztriában, ahol jelenleg is mintegy ezerötszáz orosz katona állomásozik.

Az ötoldalas dokumentum több fejezetre van bontva, precízen megfogalmazott rövid-, közép- és hosszútávú célokkal. A rövidtávú célok között szerepel „az Oroszországi Föderációval konstruktív kapcsolatokat szorgalmazó moldovai politikai erők támogatása”, valamint „a Moldovai Köztársaság törekvéseinek semlegesítése, hogy a transznyisztriai orosz katonai jelenlet felszámolják”.

A középtávú célok között van „Románia terjeszkedési politikájának akadályozása a Moldovai Köztársaságban” valamint „a Moldovai Köztársaság és a NATO közötti együttműködés akadályozása”.

Az FSZB-dokumentum a hosszútávú céljok között sorolja többek között a „stabil oroszbarát befolyással rendelkező csoportok létrehozását a moldovai politikai és gazdasági elitben”, és

a NATO-val szembeni negatív attitűdök kialakítását.

A dokumentummal összefüggésben csütörtökön Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője is megszólalt, konkrétan letagadta annak létezését.

Semmit sem tudunk ilyen terv létezéséről. Nem zárom ki, hogy ez egy újabb hamisítvány. Oroszország mindig is nyitott volt és marad a jószomszédi, kölcsönösen előnyös kapcsolatok kiépítésére, többek között Moldovával is

– fogalmazott. Peszkov hozzátette: nagyon sajnálják, hogy Moldova jelenlegi vezetése „teljesen indokolatlan és alaptalan előítéleteket” táplál Moszkvával szemben.

Emlékeztetőül: Oroszország nemrég azzal vádolta Ukrajnát, hogy a vele határos Transznyisztria lerohanását és elfoglalását tervezi. Az orosz védelmi minisztérium februárban közölte, hogy az ukránok több határ menti faluban fegyverzetet halmoznak fel. Moldova és Ukrajna azonban egyaránt cáfolta a vádakat. Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyancsak februárban hatályon kívül helyezte a Moldova szuverenitását megalapozó 2012-es rendeletet, mondván,

Ez Oroszország nemzeti érdekeinek biztosítása a nemzetközi kapcsolatokban bekövetkező mélyreható változásokkal összefüggésben.

Az elmúlt hetekben a moldovai hatóságok letartóztattak több állítólagos oroszbarát aktivistát, valamint a Wagner-zsoldoshadsereg egyik állítólagos alkalmazottját, aki megpróbált bejutni az országba. A fővárosban, Chisinauban több tüntetés is volt, amelyeket egy oroszbarát párt szervezett.

Ukrajna és az Egyesült Államok egyaránt figyelmeztetett a moldovai kormányt fenyegető orosz expanzió veszélyére. Múlt pénteken a Fehér Ház közölte: „orosz szereplők, akik közül többen jelenleg is kapcsolatban állnak az orosz hírszerzéssel, arra törekszenek, hogy moldovai tüntetéseket szervezzenek, és azokat arra használják fel, hogy a moldovai kormány elleni mesterséges felkelést szítsanak”.

Nyugati hírszerzők szerint az orosz stratégiában önmagában nincs semmi meglepő, mivel a kormány szorosabb együttműködésre törekszik az európai országokkal és az Amerikai Egyesült Államokkal.

A jelenlegi moldovai elnök, Maia Sandu 2020-ban váltotta a Kreml-barát Igor Dodont. A nyugatbarát PAS párt a következő évben megnyerte a parlamenti választásokat. Az oroszbarát Shor párt az idén azonban már heti rendszerességgel szervez tüntetéseket Chisinauban. A tiltakozásoknak jól megágyaztak az elszálló energiaárak. A párt ráadásul a tüntetők szállítását is vállalja.

Az oroszbarát Shor párt vezetője Ilan Shor, oroszországi kapcsolatokkal rendelkező üzletember, akit azzal gyanúsítanak, hogy 2014-ben több milliárd dollárnyi pénzt szerzett meg moldovai bankokból. Csalásért el is ítélték ugyan, de következetesen ártatlannak vallja magát. Az oroszbarát vállalkozó jelenleg valószínűleg Izraelben van.

Az FSZB-dokumentumot eredetileg közlő partnerségben a Süddeutsche Zeitung, a Westdeutscher Rundfunk (WDR), a Norddeutscher Rundfunk (NDR); a Frontstory és a Kyiv Independent, a VSquare, a RISE Moldova, a svéd Expressen, a Dossier Centre for Investigative Journalism, a Yahoo News és a Delfi vett részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik