Nagyvilág

Már tíz százalék alatt az uniós infláció

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Lassult februárban az uniós infláció– közölte az Európai Unió statisztikai hivatala pénteken. Az Európai Unió éves inflációja 2023 februárjában 9,9 százalék volt, szemben a januári 10 százalékkal. Egy évvel ezelőtt az infláció még 6,2 százalékos volt.

A legalacsonyabb éves rátát Luxemburgban (4,8 százalék), Belgiumban (5,4 százalék) és Spanyolországban (6 százalék) regisztrálták.

A legnagyobb drágulás továbbra is toronymagasan Magyarországon van: az Eurostat szerint itthon 25,8 százalékos volt februárban az infláció.

Ugyanakkor januárhoz képest az uniós statisztikai hivatala szerint is minimálisan mérséklődött itthon a drágulás üteme. A KSH számításai szerint idén februárban a fogyasztói árak átlagosan 25,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Magyarország után Lettországban (20,1 százalék) és Csehországban (18,4 százalék) volt a legnagyobb a drágulás.

Januárhoz képest az éves infláció tizenöt tagállamban csökkent, kettőben stagnált, tízben pedig emelkedett.

A 444 híre szerint az unióban az élelmiszerek inflációja, a januári 18,4 százalékról 19,5-re nőtt. Ezzel szemben Magyarországon csökkenő tendencia látszik, de így is az egekben van, 47 százalékon.

Az európai uniós inflációs adatok alapján Magyarországon a friss, alacsony zsírtartalmú tejnek a legmagasabb az inflációja az összes élelmiszer közül: 80 százalékkal drágább most, mint egy évvel ezelőtt volt.

Második helyen van a tojás (79 százalék), utána jön a sajt és túró (78), a vaj (75) és a kenyér (75).

Az Eurostat adataira hivatkozva az MTI azt írja, az euróövezetben februárban 8,5 százalékra csökkent az éves infláció a januári 8,6 százalékról, miután októberben még rekordszinten, 10,6 százalékon állt. A februári adat kilenchavi mélypontot jelent, azonban jóval meghaladja az Európai Központi Bank 2 százalékos inflációs célját.

Az euróövezetben az éves árindex emelkedéséhez a legnagyobb mértékben az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek járultak hozzá, a növekedés 15 százalékra gyorsult a januári 14,1 százalékról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik