Nagyvilág

Timmermans: Annyi kihívás áll előttünk, amennyi lehetőség

Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / AFP
Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / AFP

Rengeteg kihívás áll előttünk, de ugyanennyi lehetőség is

– mondta Frans Timmermans az Európai Bizottság által szervezett Cities Forumon Torinóban. Beszédében hangsúlyozta, a városokon múlik, hogy a kettő közül melyikre kerül a hangsúly. Az EB alelnöke ezt követően arról is beszélt, hogy az európai országoknak számos krízis megoldásával kell jelenleg szembenéznie, „poliválságként” aposztrofálta a mostani helyzetet.

Timmermans kiemelte a krízisek közül a klímaváltozáson és a migráción túl az orosz-ukrán háborút, mely kapcsán Vlagyimir Putyin orosz elnökre és az ukrán népre utalva úgy fogalmazott, hogy „valaki azt hiszi, újraépíthet egy egykori birodalmat egy nemzet árán”. Ennek kapcsán jelezte, hogy a kötelességünk megmutatni, hogy habár az előttünk álló út nehéznek ígérkezik, „van út előre”, és a végén együtt erősebben kerülhetünk ki a válságból.

A háború kapcsán megemlítette azt is, hogy szívmelengetőnek találja az európai emberek reakcióját arra, hogy több millió embernek el kellett hagynia a hazáját a háború miatt. Megjegyezte, hogy a széleskörű segítségnyújtásnak persze ára van, hiszen más prioritásokat háttérbe szorít.

Ezt követően az EB alelnöke felszólalt amellett, hogy az európai városoknak együtt kell működni, tapasztalatokat kell cserélni, és egyesíteni kell a különböző tudásokat a siker érdekében. Kiállt a városok sokszínűsége mellett, majd megjegyezte, hogy a különbözőségeink hozzák el a jólétet a városokba. „Olyan időket élünk, amikor szükségünk van remek ötletekre, úgy technológiákra. A városoknak tanulni kell egymástól”, mondta.

A városok nem szigetek, hanem a vidékkel együtt alkotnak egészet. Ha ellentéteket hozunk létre a városi és vidéki területek között, mindkét fél veszít. A városok csak akkor képesek fejlődni, ha a vidék is fejlődik. Ez egy win-win helyzet. Ha nem vagyunk tekintettel a kettő kapcsolatára, mindkét területen veszítünk

– fogalmazott Timmermans.

Beszéde végén optimistább szemléletre biztatott mindenkit, ugyanakkor elismerte, hogy nem könnyű, ami az európai emberek előtt áll, majd biztosította a jelenlevőket arról, hogy „senkit sem hagynak maguk mögött”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik