Nagyvilág

Le Pen visszafizette a kampányára felvett kölcsönt Mészáros Lőrinc bankjának

MTI
MTI
A kölcsönösszeg nagy részét a francia állam térítette.

Marine Le Pen a múlt héten visszafizette az MKB-nak az elnökválasztási kampányhoz kapott csaknem 11 millió eurós (több mint 4 milliárd forintos) kölcsönt – írta a Hvg.hu a francia Libérationra hivatkozva.

Le Pen a törlesztéshez hozzávetőleg 10 millió 221 ezret az államtól kapott visszatérítésként, a mintegy 471 ezres különbözetet pedig pártja állta. A lap emlékeztet arra, hogy a szélsőjobboldali politikus az ügyletet 2021 októberében egy budapesti udvariassági látogatás során magával Orbán Viktorral ütötte nyélbe. Az MKB egyébként a miniszterelnök barátja, Mészáros Lőrinc érdekeltsége.

A megállapodásban pedig Jean-Paul Garraud működött közre, aki akkor a Nemzeti Tömörülés választási hadjáratának pénzügyeiért felelt. Amikor befutott a pénz, ő volt az, aki úgy köszönte meg: hálás, amiért a magyar bank lehetővé teszi, hogy megszólaljon a demokrácia.

Az ügy úgy került elő, hogy a választások anyagi tisztaságára felügyelőbizottság lezárta a vizsgálatot. A Nemzeti Tömörülésnél összesen jó 800 ezer euró felhasználását kifogásolta. A vége az lett, hogy 200 ezres igényt utasított el. Külön kérdés volt, hogy Le Penék miért béreltek jó drágán egy lakást, amikor már volt főhadiszállásuk. Ráadásul az ingatlant csak olyasmire használták, hogy pl. tavaly januárban ott fogadták az MKB képviselőit, akik – ha minden igaz – azért érkeztek, hogy aláírják a szerződést a pártelnökkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik