Nagyvilág

Törökország ratifikálja Finnország NATO-csatlakozását

Mustafa Kamaci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Mustafa Kamaci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Törökország pénteken bejelentette, hogy ratifikálni fogja Finnország NATO-csatlakozási kérelmét, ami jelentős akadályt hárít el az északi nemzet csatlakozási szándéka előtt – írja a New York Times.

Sauli Niinisto finn köztársasági elnök pénteken Ankarába látogatott, ahol találkozott török kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal. A megbeszélést követően sajtótájékoztatót tartottak, ahol Erdogan bejelentette a finn NATO-csatlakozás támogatását, amelyet még a májusi választások előtt le akarnak bonyolítani.

Finnország mellett jelenleg Svédország is arra vár, hogy a NATO mind a harminc tagállami parlamentje ratifikálja a csatlakozási kérelmet. Törökországon kívül Magyarország az egyetlen, ahol még nem döntöttek erről. A legutóbbi információk szerint március 31-én szavaz erről a magyar parlament, miután korábban már a március 7-e és a március 21-e is szerepelt céldátumként.

Törökország Svédország esetében még egyelőre kivár, Erdogan szerint ugyanis a skandináv országnak erősebben kell fellépnie a Törökország által terroristának tartott kurd szeparatistákkal szemben, továbbá egyes kurdok kiadatását is kérte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik