Nagyvilág

Több mint háromszáz halálos áldozatot szedett Freddy, a trópusi ciklon

Amos Gumulira / AFP
Amos Gumulira / AFP

A Freddy trópusi ciklon ismert halálos áldozatainak száma immár meghaladja a háromszázat, miután a mozambiki hatóságoknak több nap alatt felmérték a károkat és az emberáldozatok számát – írja a Reuters. A vihar a múlt hétvégén másodszor csapott le Afrikában, miután február végén egyszer már partot ért.

Ez az egyik leghosszabb ideig tartó trópusi ciklon, amelyet valaha feljegyeztek, és az utóbbi évek egyik leghalálosabb afrikai vihara.

A mozambiki Zambezia tartományban legalább ötvenhárom ember halt meg – közölték a hatóságok szerdán késő este. Ez több mint kétszerese a korábban közölt számoknak. Az áldozatok száma várhatóan tovább emelkedik – közölte az UNICEF.

A kelet-afrikai Malawi eddig kétszázhuszonöt halottról számolt be, több százan megsérültek, sokakat pedig még mindig eltűntként keresnek. A vihar Madagaszkáron és Mozambikban mintegy huszonhét embert ölt, mielőtt másodszor is lecsapott volna Mozambikra.

A folyamatos esőzések és áramkimaradások a héten jelentősen nehezítették a kutató- és mentőakciókat. A vihar ráadásul súlyos áradásokat okozott, utakat mosott el. A sár holttesteket és házakat temetett maga alá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik