Nagyvilág

Összeütközött egy orosz harci gép és egy amerikai drón a Fekete-tenger felett

Egy Szu-27 típusú orosz harci gép megütötte egy Reaper típusú amerikai megfigyelő drón légcsavarját, ami miatt a pilóta nélküli repülőgép a tengerbe zuhant és megsemmisült, közölte kedden az amerikai hadsereg.

„MQ-9-esünk rutinműveletet végzett nemzetközi légtérben, amikor egy orosz repülőgép elfogta és eltalálta, ami miatt a drón lezuhant és odaveszett”, tudatta az MTI által idézett közleményében James Hecker, az amerikai légierő térségbeli műveletekért felelős tábornoka.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője elmondta: kockázatos, szakszerűtlen és meggondolatlan, ahogyan az orosz gép megsemmisítette az amerikai megfigyelő drónt.

Hozzátette: volt már ugyan példa hasonló elfogásra, arra azonban nem, hogy egy ilyen incidensben egy amerikai légi jármű megsemmisüljön.

Ebben a tekintetben egyedi esetről van szó

– emelte ki. Kirby tudatta, hogy Joe Biden elnököt is tájékoztatták az incidensről.

Bekérették a nagykövetet

Ned Price amerikai külügyi szóvivő nem sokkal később tudatta, hogy helyi idő szerint kedd délutánra

bekérették a külügyminisztériumba Oroszország washingtoni nagykövetét,

hogy kifejezzék neki az Egyesült Államok „erőteljes tiltakozását” az incidens miatt. Tudatta azt is, hogy az Egyesült Államok moszkvai nagykövete szintén tiltakozását fejezte ki az orosz külügyminisztériumnál.

Az Egyesült Államok hadseregének európai parancsnoksága közleményében leírta, hogy az ütközés előtti percekben a két Szu-27-es gép közül az egyik üzemanyagot eresztett a drónra, majd közvetlen elé vágott. A pilóta nélküli amerikai légi jármű helyi idő szerint este 6 óra 3 perckor zuhant a Fekete-tengerbe.

Christopher Cavoli amerikai tábornok, a NATO európai erőinek főparancsnoka tájékoztatta a NATO-szövetségeseket a fekete-tengeri incidensről.

Oroszország tagad

Az orosz védelmi minisztérium kedden azt közölte, hogy a vadászgépei nem kerültek érintkezésbe az amerikai katonai drónnal, amely a Fekete-tengerbe zuhant. A moszkvai tárca elismerte, hogy két vadászgépe feltartóztatott egy amerikai drónt a Fekete-tenger felett, de azt állította, hogy nem nyitottak rá tüzet, és nem kerültek érintkezésbe vele.

Egy heves manőver következtében az MQ-9 típusú drón szabadesésbe kezdett, veszített magasságából, és a vízfelszínnek ütközött

közölte az orosz védelmi minisztérium, amely szerint az orosz harci gépek nem ütköztek a drónnal, és nem ők okozták a zuhanását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik