Nagyvilág

A moldovai rendőrség bejelentette, hogy megakadályoztak egy Oroszország által támogatott összeesküvést

Giovanni Mereghetti / UCG / Universal Images Group / Getty Images
Giovanni Mereghetti / UCG / Universal Images Group / Getty Images

Oroszország által támogatott csoportok zavargásokat szító összeesküvését akadályozták meg Chisinauban vasárnap a moldovai Nyugat-barát kormány elleni tüntetésen – közölte a moldovai rendőrség.

Viorel Cernauteanu országos rendőrfőkapitány sajtótájékoztatóján azt állította, hogy néhány orosz állampolgárnak 10 ezer dollárt ígértek azért, hogy tömeges zavargást szítsanak Moldova destabilizálása céljából egy fővárosi tüntetésen. Arról nem beszélt, hogy a hatóságok szerint kik voltak a megbízók. Cernauteanu közlése szerint hét embert őrizetbe vettek az ügyben.

Közben az ellenzéki megmozduláson 54 tüntetőt állítottak elő, köztük 21 fiatalkorút „gyanús viselkedés”, illetve tiltott tárgyak, egyebek között egy kés birtoklása miatt – írja a helyi rendőrségi információk alapján az MTI.

Az utóbbi hetekben több kormányellenes megmozdulás is volt Moldovában, amelyeket a Mozgalom a Népért nevű csoport szervezett meg. Ez utóbbit az oroszbarátnak tartott, ellenzéki SOR párt támogatja, amelynek hat képviselője van a 101 fős moldovai törvényhozásban. A megmozdulások résztvevői egyebek között azt követelik, hogy a chisinaui kormány vállalja át teljesen a télen keletkezett lakossági energiaszámlák kiegyenlítését, s hogy Moldova „maradjon ki a háborúból”. Ismét lemondásra szólították fel továbbá Maia Sandu elnököt. A rendőrségi bejelentés előzménye, hogy a napokban az amerikai hírszerzés figyelmeztetett, hogy Oroszországhoz köthető szereplők felkelés kirobbantására használhatják fel a tavaly június óta európai uniós tagjelölt országban a magas energiaárak miatti tiltakozásokat. Moldova azóta küzd súlyos energiaproblémákkal, hogy Moszkva drámaian csökkentette a földgázszállítást.

A rendőrség szerint vasárnap négy pokolgépes fenyegetés is történt az országban, köztük egy olyan, amely a nemzetközi repülőteret érintette. Ezeket is a 2,6 millió lakosú állam destabilizálását célzó akciónak minősítették. A határőrség szintén vasárnap közölte, hogy a múlt héten 182 külföldinek tiltották meg a beutazást, köztük a Wagner orosz biztonsági magáncég egyik feltételezett képviselőjének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik