Nagyvilág

Ötmillió új fával veszi fel a harcot Irak az éghajlatváltozással

Ötmillió fát ültetnének Irakban az elsivatagosodás és a homokviharok ellen az MTI szerint. A tervet vasárnap jelentette be az arab ország miniszterelnöke.

„Az emelkedő hőmérséklettel, csökkenő csapadékmennyiséggel, egyre több homok- és porviharral járó éghajlatváltozás veszélybe sodorja az élelmiszer-ellátást, az egészséget és a környezetet” – mondta Mohammed asz-Szudáni a dél-iraki Baszrában egy klímakonferencián, amelyen mások között nagykövetek és ENSZ-tisztségviselők vettek részt.

A kormányfő hozzátette, a tervek szerint minden kormányzóságba jutna a fákból, majd azt kezdte ecsetelni, hogy Irakban több mint hétmillióan saját bőrükön érzik az éghajlatváltozást, ezen belül a szárazság miatt több százezren kényszerültek otthonuk elhagyására. A kormányfő mindemellett ígéretet tett arra, hogy Bagdadban nemsokára a klímaváltozással kapcsolatos régiós konferenciát szerveznek.

Irakban 2022-ben tucatnyi homok- és porvihar pusztított, amelyek hatására számosan légzési nehézségekre panaszkodtak. A hatóságok elrendelték több iskola bezárását akkor, és egy időre leállították a légiforgalmat is. Napjainkra az egykor harmincmillió pálmafa országának nevezett Irak területének már 39 százaléka sivatagosodott el, és ez ellen a vezetés egyebek között a városok körül kialakított zöld övezetekkel próbálja felvenni a küzdelmet. Teszi ezt úgy, hogy közben vészesen apad az Irakot átszelő Tigris és Eufrátesz folyók vízmennyisége, ehhez az éghajlati változások mellett az iraki és a törökországi gátak is hozzájárulnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik