Nagyvilág

Prágában tízezrek követelték a kormánytól, hogy állítsa le az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást

STRINGER / AFP
STRINGER / AFP

Mintegy 20-25 ezren tüntettek szombaton délután Prágában a magas infláció és a nyugdíjtörvény módosítása ellen. A demonstrálók követelték az Oroszország által megtámadott Ukrajna katonai támogatásának leállítását, valamint Petr Fiala miniszterelnök kormányának lemondását.

A szegénység elleni több mint háromórás megmozdulást a parlamenten kívüli Právo Respekt Odbornost (Jog, Tisztelet, Szakértelem- PRO) nevű párt szervezte. A Vencel-téri tüntetők cseh zászlókat lengetve kormányellenes jelszavakat skandáltak. Jindrich Rajchl, a PRO elnöke bejelentette: amennyiben a kormány nem fogadja el követeléseiket április 16-án újabb tüntetés lesz a Vencel téren, majd blokád alá vonják a kormányépületeket.

A tüntetők azt is követelték, hogy a kormány állítsa le az Oroszország által megtámadott Ukrajna masszív katonai támogatását, s az ukránok helyett a cseh lakosság gondjaival foglalkozzon.

A megmozdulás végén néhány száz tüntető a cseh Nemzeti Múzeum elé vonult, s követelte az épület homlokzatán lévő ukrán zászló eltávolítását. Miután követeléseikre senki sem reagált, többen megpróbáltak behatolni az épületbe, amit a rendőrségi kommandósok megakadályoztak. Dulakodás alakult ki, minek következtében a rendőrség rendbontás címén 15 személyt őrizetbe vett.

Vít Rakusan belügyminiszter az oroszbarát személyek akciójának minősítette a tüntetést, s azt mondta, hogy a rendőrség beavatkozása törvényes és szükséges volt.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik