Nagyvilág

Dél-koreai hírszerzés: Kim Dzsongunnak három gyereke van

MTI / EPA / KCNA
MTI / EPA / KCNA
Észak-Korea a következő hetekben nagyszabású hadgyakorlatot tervez, és Kim Dzsongunnak, az ország vezetőjének vélhetően van egy harmadik gyermeke is, akinek a neme sem ismert – állították kedden dél-koreai parlamenti képviselők hírszerzési illetékesekre hivatkozva.

A dél-koreai Nemzeti Hírszerző Szolgálat (NIS) arról is beszámolt, hogy az észak-koreai vezetőnek vélhetően van egy harmadik gyermeke is, akinek a neme egyelőre ismeretlen. Az információk szerint Kim Dzsongun elsőszülött gyermeke pedig vélhetően egy fiú, aki még soha nem jelent meg a nyilvánosság előtt.

Az észak-koreai diktátor tavaly novemberben jelent meg először nyilvánosan egyik gyermekével. A dél-koreai hírszerzés szerint Kim Dzsongun második gyermeke lehet az a tízéves lány, akivel a vezető és felesége együtt megnézte, hogyan lövik ki az ország legerősebb interkontinentális ballisztikus rakétáját, a Hvaszong-17-et. Az állami hírforrások akkor még egy képet is közzétettek, amelyen Kim látható, ahogy kéz a kézben sétál egy fehér kabátos, piros cipős, fiatal lánnyal. Ez volt az első alkalom, hogy Észak-Korea hivatalosan megerősítette a gyermek létezését, bár semmiféle részletet nem közölt róla.

Dél-koreai hírszerzési és médiaértesülések szerint Kim 2009-ben nősült meg, és három gyereke van, akik 2010-ben, 2013-ban és 2017-ben születtek. 

Szakértők sokat latolgatták, hogy mi lehetett Kim célja lánya bemutatásával. Egyesek úgy vélik, hogy az észak-koreai vezető őt tekinti lehetséges utódjának. Mások azt gondolják, igazolásként vihette magával a rakétatesztre, hogy aláhúzza: családja az, amely irányítja az ország nukleáris és rakétaprogramját.

A dél-koreai hírszerzés tájékoztatta a képviselőket, hogy Phenjan a tervezett nagyszabású hadgyakorlaton az új interkontinentális ballisztikus rakétáit (ICBM) is tesztelheti.

Észak-Korea tavaly minden korábbinál több, 37 rakétakísérletet hajtott végre, köztük interkontinentális ballisztikus rakétákkal is, megsértve ezzel az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatait – számolt be az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik