Nagyvilág

Hatalmas robbanás Bangladesben, legalább 14 halott

AFP
AFP

Legalább 14 ember meghalt, miután felrobbant egy hatemeletes kereskedelmi épület Bangladesben – írja az AP helyi illetékesekre hivatkozva. A híradás a halottak mellett több tucat sérültről szól.

A robbanás a bangladesi főrváros Dakka forgalmas kereskedelmi negyedében, Gulisztánban történt, a részletek, így a robbanás oka sem tisztázódott egyelőre – derült ki a tűzoltóság illetékese, Rasid bin Kaled telefonos tájékoztatásából, amit a hírügynökségnek adott.

A robbanás helyszínén legalább tizenegy tűzoltócsapat dolgozik.

Az indiai Fast Mail News már tizenöt halálos áldozatról tud, a Twitteren tettek közzé videót a mentési munkálatokról:

A dakkai egyetemi kórház tájékoztatása szerint több mint ötven embert szállítottak be hozzájuk, közülük legalább tizennégyen meghaltak.

Bangladesben a hírügynökség gyűjtése szerint az utóbbi több mint tíz évben szinte egymást érik a hasonló katasztrófák. Hozzáértők elsősorban a korrupciót és a törvények fegyelmezetlen végrehajtást teszik felelőssé ezekért.

  • 2012-ben legalább száztizenhét munkás halt meg, amikor egy dakkai ruhagyárban tűz ütött ki, és a dolgozók a bezárt kijáratok mögött rekedtek.
  • 2013-ban szintén egy ruhagyár omlott össze, itt több mint 1100 ember vesztette életét.
  • 2019-ben tűzvész pusztított Dakka négyszáz éves,  óvárosi részében, ami legalább hatvanhét ember halálát okozta.
  • Egy másik tűzvész Dakka óvárosában 123 ember ölt meg 2010-ben, miután kigyulladt egy épület, amelyben illegálisan tároltak vegyi anyagokat.
  • 2021-ben egy fővároson kívüli élelmiszer- és italgyárban keletkezett tűz legalább ötvenkét ember halálát okozta, részint szintén a szabálytalanul zárva tartott ajtók miatt.
  • Tavaly az ország egyik legfontosabb kikötője, Chittagong közelében egy hajózási konténerraktárban ütött ki tűz, itt legalább negyvenegy ember vesztette életét, köztük kilenc tűzoltó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik