Nagyvilág

Szijjártó Péter: Technikai egyeztetés folyik Orbán Viktor kijevi látogatásáról

MTI
MTI

A magyar külgazdasági és külügyminiszter az N1 horvát hírtelevízió vendége volt, ahol a műsorban arról is kérdezték, hogy Orbán Viktor tesz-e látogatást Kijevben.

Szijjártó Péter azt mondta: kaptak meghívást és most a technikai részleteket kell tisztázni a látogatás előkészítésével kapcsolatban. Amint azt látják, hogy minden előfeltétel adott, akkor a látogatásra is sor kerülhet.

A magyar diplomácia vezetője a horvát hírtévében is megismételte, hogy a magyar kormány azért szorgalmazza a béketárgyalások azonnali megkezdését, mert a tűzszünetet és az ukrajnai béke emberi életeket mentene. Szijjártó Péter az interjúban azt mondta, a nemzetközi közösség legfontosabb feladata jelen pillanatban az életek megmentése volna.

Az Európai Unió többi részétől eltérő magyar álláspontot a miniszter azzal indokolta, hogy Ukrajnában jelentős, 150 ezer fős magyar közösség él, amelynek tagjait nagy erőkkel szervezik be az ukrán hadseregbe. Németek, dánok nem, magyarok viszont halnak meg ebben a háborúban – mondta. Közölte, Magyarország az azonnali tűzszünetet és a béketárgyalásokat követel, mert az életek megmentésének egyetlen módja a béke. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik