A következő élő közvetítés része Prigozsin: A Wagner nélkül összeomlik az orosz front

Prigozsin: Ha a Wagner-csoport visszavonul most Bahmutból, a teljes front összeomlik

Sabine COLPART / AFP
Sabine COLPART / AFP

Miután pár nappal korábban arról beszélt, hogy már majdnem teljesen bezárult az ostromgyűrű Bahmut körül, Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője egy szombati videóban már arról beszél, hogy a teljes orosz front összeomolhat, ha elhagyják a várost – írta a hvg.hu egy a Twitteren terjedő videóra hivatkozva.

„Ha a Wagner-csoport visszavonul most Bahmutból, a teljes front összeomlik” – kezdi beszámolóját az elmúlt hetekben a nyilvánosság előtt minden eddiginél aktívabb Jevgenyij Prigozsin. Szerinte a harcoló Wagner-alakulatok most cementként vonják magukra egyszerre az ukrán erőket (képünkön az ukrán hadsereg katonái 105 mm Howitzer tarackkal támadják az orosz állásokat Bahmutnál), hogy azokat felőrölve lehetetlenné tegyék, hogy az ukránok máshol is képesek legyenek az erőkoncentrációra. Másfelől pedig ugyanez a cement húzza a mögöttük jövő „többi erőt”, akiknek nincs más választásuk, mint haladni velük, hacsak nem akarnak megszégyenülni – itt Prigozsin egyértelműen a reguláris orosz haderő egységeiről beszél.

ARIS MESSINIS / AFP

„Ha a Wagner most visszavonul, akkor a következő történelmi eseményekre kerül sor: a front összeomlik legalább az orosz határig, de lehet, hogy tovább is és minden az orosz érdekek védelmét szolgáló katonai egység számára rossz idők jönnek” – mondta Prigozsin. Szerinte a Wagnert majd az a vád éri a kivonulás esetén, hogy összevesztek a pénzen, nőkön, kiskutyákon, bármin. A felbátorodott ukrán hadsereg pedig letarolja Luhanszkot, eléri az orosz határt, a mobilizálni kényszerülő orosz erők szárnyai pedig összeomlanak. Prigozsin szerint ezután majd a Krím-félszigeten roppan meg az orosz haderő.

Szerinte az egyetlen ok, amiért mindez egyelőre nem történik meg, az a Wagner bebetonozott helyzete, amivel meggátolja az áttörést és a visszavonulást is. „Ha visszavonulunk, akkor úgy vonulunk be a történelembe, mint az első jelentős epizód szereplői az Oroszország vereségét hozó háborúban” – teszi hozzá Prigozsin és itt már rátér a lényegre is, a lőszerhiányra. Állítja, hogy ez nem a saját véleménye, hanem az első vonalban harcoló katonáké, akik már azt kérdezgetik tőle, nem egy szándékosan végrehajtott tervről van-e szó, amelyet a Wagner jelenleg az ukrán hadsereg után legádázabb ellenfele, az orosz védelmi minisztérium talált ki ellenük, hogy rájuk kenhesse a vereséget.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik