Nagyvilág

Az izraeli légierő vadászpilótái tömegesen tagadták meg a gyakorlatot a Netanjahu-kormány tervei miatt

MTI
MTI

Az izraeli légierő egyik kulcsfontosságú egysége szinte egységesen tagadta meg a gyakorlatozást a kormány politikája miatt. A légierő 69. századának 40 tartalékos pilótája közül 37-en jelentették be vasárnap, hogy tiltakozásul az igazságszolgáltatási rendszer átalakítása ellen, a jövő héten nem vesznek részt a soros gyakorlaton.

A Times of Israel cikke, amely a Haaretz-re is hivatkozik azt írta, hogy a tartalékosok a közleményük szerint a gyakorlat helyett „az izraeli nép egységéről és a demokrácia jelentőségéről gondolkodnak és beszélgetnek” majd.

A pilóták kitértek arra, ha bevetésre kerülne sor, azt végrehajtják.

A 69. század az izraeli légierő egyik legfontosabb alakulata. Pilótái korábban részt vettek a 2007-es szíriai atomreaktor elleni támadások és más szíriai bevetések során is.

A gyakorlat megtagadása súlyos kihágásnak számít hadivezetők szerint.

Pénteken 50 pilóta fejezte ki aggodalmát a légierő parancsnokának, Tomer Barnak az izraeli kormány által kilátásba helyezett igazságügyi átalakítási tervek miatt.

A tervezett változtatások korlátoznák a Legfelsőbb Bíróság hatalmát, a Knesszet bizonyos esetekben egyszerű többségi szavazással felülírhatná a döntéseit, és kormányzati feladattá tenné meg új bírók kinevezésének lehetőségét is, egyúttal felszámolva ezzel a hatalmi ágak szétválasztását. (via 444.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik