Nagyvilág

Kigyulladt az ország negyedét ellátó bezinraktár Indonéziában, 18 halott

ADITYA AJI / AFP
ADITYA AJI / AFP

Eltűnt személyek után kutatnak az indonéziai mentőalakulatok és tűzoltók szombaton az elszenesedett fővárosi lakóházak romjai alatt. Egy üzemanyag-raktár gyulladt ki még pénteken este, a tűz pedig gyorsan terjed, ami legalább 18 ember halálát okozta – írja az AP.

A benzinraktárat az állami olaj- és gázipari vállalat, a Pertamina üzemelteti, és egy sűrűn lakott terület közelében található Jakarta északi részén. A raktár Indonézia üzemanyag-szükségletének negyedét biztosítja.

A tüzet még pénteken, helyi idő szerint éjfél előtt sikerült eloltani. A műveletben 260 tűzoltó és 52 tűzoltóautó vett részt – közölték a tűzoltóság illetékesei.

Az előzetes vizsgálatok szerint a tűzesetet valószínűleg az okozta, hogy villám csapott egy csővezetékbe, ami megrepedt.

A raktár közelében élők elmondása szerint sűrű benzinszag lepte el a környéket, ami miatt sokan hányni kezdtek. A villámcsapást és mennydörgést este 8 óra körül hatalmas robbanás követte.

A mentőalakulatok 16 eltűntet keresnek, legalább 42 embert ápoltak kórházban, többek állapota válságos.

Listyo Sigit Prabowo országos rendőrfőkapitány közölte, hogy több mint 1300 embert evakuáltak, nekik tíz különböző állami intézményben, a Vöröskereszt egyik állomásán és egy sportstadionban nyújtanak menedéket.

Az állami olajvállalat vezetője bocsánatot kért a történtekért, és megígérte, hogy a cég részt vesz a társadalmi segítségnyújtásban, valamint együttműködik a nyomozásban.

2014-ben ugyanez az üzemanyag-raktár egyszer már kigyulladt, akkor legalább negyven házat emésztett fel a tűz, de személyi sérülés nem történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik