Nagyvilág

The Times of Israel: Magyarország első uniós országként Jeruzsálembe költözteti az izraeli nagykövetséget

Atef Szafadi/MTI/EPA/
Atef Szafadi/MTI/EPA/

Magyarország a jövő hónapban Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti izraeli nagykövetségét – írja a The Times of Israel. A cikk szerint a két fél az elmúlt napokban jutott megállapodásra az ügyben, a részleteket pedig Eli Cohen külügyminiszter és Szijjártó Péter tárgyalásai során dolgozták ki. A lépéssel Magyarország lenne az első európai uniós tagállam, amely nagykövetséget nyit Jeruzsálemben.

2017-ben Donald Trump korábbi amerikai elnök bejelentette, hogy az izraeli nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe költözik, és ezzel elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. A város ötven éve teljes mértékben izraeli ellenőrzés alatt van, és az izraeli kormányszervek – a védelmi minisztérium kivételével – mind Jeruzsálemben találhatók, másfelől azonban a város palesztinok által lakott keleti felének bekebelezése sérti a nemzetközi jogot, ráadásul Kelet-Jeruzsálemet a Palesztin Hatóság is saját fővárosának tartja – írta egy korábbi cikkében az Index.

Orbán Viktor 2019-es izraeli látogatása során ígéretet tett arra, hogy „diplomáciai státuszú” kereskedelmi irodát hoz létre Jeruzsálemben, amely néhány hónappal később meg is nyílt. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója nemrég már úgy fogalmazott, hogy

Magyarország, ha ilyen irányú kéréssel fordulnak hozzá, kész megfontolni a nagykövetség átköltöztetését Jeruzsálembe.

A költözéssel kapcsolatban írtunk a Külügyminisztériumnak, amennyiben válaszolnak kérdéseinkre, frissítjük cikkünket.

Frissítünk!

A Külügyminisztériumtól azt a választ kaptuk, hogy:

az Izraelben működő nagykövetségünk kereskedelmi részlegét már évekkel ezelőtt áthelyeztük Jeruzsálembe. A külgazdasági képviselet megnyitását Szijjártó Péter külügyminiszter és Benjámin Netanjahu miniszterelnök közösen jelentették be. A nagykövetséget érintő változásokról minden esetben tájékoztatást adunk.

Az Európai Bizottság külügyi szóvivője pedig azt nyilatkozta: saját korábbi vállalásaival is szembemegy a magyar kormány, ha izraeli külképviseletét Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti. Az EU-s tagállamok továbbra is Tel-Avivot tartják a zsidó állam fővárosának és ott működtetik diplomáciai képviseleteiket.

(via Telex, Neokohn, Index)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik