Nagyvilág

Lopni akartak az olajból Nigériában, felrobbant a vezeték

Olukayode Jaiyeola / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Olukayode Jaiyeola / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Legalább tizenketten életüket vesztették egy nigériai olajvezeték felrobbanásakor – közölte a helyi rendőrség pénteken.

Az első értesülések szerint a szerencsétlenül járt emberek lopni akartak az olajból, és éppen megcsapolták a vezetéket, amikor a járművük okozta szikra robbanást okozott. A baleset az Atlanti-óceán partján fekvő Rivers államban található Rumuekpében történt. Helyi források szerint az áldozatok száma tovább emelkedhet. A környezeti károkról egyelőre nem lehet tudni semmit. A hasonló szerencsétlenségek a múltban pusztító tüzekhez és a közeli vizek beszennyeződéséhez vezettek.

Nigéria Afrika egyik vezető olajtermelője, de a bevétel jelentős része a korrupt közigazgatás zsebébe vándorol. Az olajban gazdag Niger-delta lakossága nagyrészt szegény, és az olajkitermelés miatt csak korlátozottan foglalkozhat mezőgazdasággal és halászattal.

A csővezetékekből gyakran lopják a nyersolajat, és illegális finomítókban dolgozzák fel, néha veszélyes módszerekkel. Az országban ezért időről időre előfordulnak hasonló robbanások. Az eddig legtöbb halálos áldozatot követelő baleset 1998-ban történt. Akkor több mint ezer ember halt meg, akik olajat szivattyúztak egy megrepedt vezetékből.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik