A következő élő közvetítés része Német kancellár: Nincs értelme harci repülőgépeket küldeni Ukrajnának

Scholz: Most nincs értelme harci repülőgépeket küldeni Ukrajnának

Jelenleg nincs értelme

– felelte Olaf Scholz a ZDF német közszolgálati csatorna kérdésére, amely azt firtatta, kell-e most harci repülőgépeket küldeni Ukrajnába.

A német kancellár, akit korábban sokat bíráltak, mert vonakodott harckocsikat küldeni a megtámadott Ukrajnának, az interjúban azt mondta: más országok szállítási nehézségei igazolják azt a döntését, hogy vállalta a konfliktust az ügyben.

Németország februárban végül beleegyezett, hogy német tankokat küldjön, és ezt megengedte más országoknak is. A szállítások azonban akadoznak a korlátozott készletek miatt.

Ez talán jelzi, miért is olyan fontos az egymással – például az Egyesült Államokkal – való összhang és a döntéseink gondos előkészítése: azért, hogy működjenek

– jegyezte meg.

Mint köztudott, Ukrajna újabban harci repülőgépeket kér, ám Németországnak nincs egyetlen F-16-os vadászgépe sem, ami ebben az összefüggésben szóba jöhet.

Scholz az orosz invázió első évfordulójának előestéjén kijelentette, tart tőle, hogy a konfliktus „nagyon hosszan tartó háborúvá” válhat. Hozzátette ugyanakkor, hogy Németország és a Nyugat addig támogatja Ukrajnát, ameddig csak szükséges. Szerinte az orosz elnöknek meg kell értenie, hogy a háborús céljai – amelyeket többször módosított – elérhetetlenek.

A szövetségi kancellár, mint arról hírfolyamunkban szót ejtettünk, csütörtökön délelőtt a Bundestagban szólalt fel. Itt elsősorban arról beszélt, hogy egyértelmű üzenete van Kína számára: a távol-keleti nagyhatalom vesse latba moszkvai befolyását, hogy véget érjen az ukrajnai háború.

Scholz szombaton Indiába készül, hogy újabb partnereket nyerjen meg Ukrajna támogatásához. Mint mondta: ettől nem tántorítja el az sem, hogy sok nagy, feltörekvő ország vonakodik elítélni Oroszországot.

(Reuters)

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik