Nagyvilág

Továbbra sem szabadulhat Robert F. Kennedy gyilkosa

Már 16. alkalommal utasították el Robert F. Kennedy egykori amerikai igazságügyi miniszter gyilkosának kérelmét a feltételes szabadlábra helyezésről – írja az MTI.  Kalifornia feltételes szabadlábra helyezésekről döntő bizottságának határozata hároméves időtartamra szól. A testület tagjai arra hivatkozva tagadták meg az 1969-ben elítélt Sirhan B. Sirhantól a szabadadulást, hogy a 78 éves férfi továbbra sem tudta megindokolni 1968-ban elkövetett tettét.

Robert Kennedy – az 1963-ban meggyilkolt John F. Kennedy amerikai elnök öccse – a demokraták egyik elnökjelölt-aspiránsa volt, amikor a palesztin származású, akkor 24 éves Sirhan 1968. június 6-án a Los Angeles-i Ambassador Hotelben lelőtte őt, néhány perccel azután, hogy a 42 éves politikus győzelmi beszédet mondott a kulcsfontosságú kaliforniai előválasztáson. A merénylet során további öt embert megsebesült.

A palesztin származású keresztény Sirhan a hatvanas évek végén zajló tárgyalásokon elmondta, hogy heves dühöt érzett Kennedy iránt Izrael támogatása miatt, azonban azt állította, nem emlékszik a merényletre, s azt is hozzátette, hogy a történések előtt alkoholt fogyasztott. 1969-ben halálra ítélték, később azonban, mikor Kalifornia államban betiltották a kivégzéseket, a férfi ítéletét életfogytig tartó börtönbüntetésre változtatták.

Sirhan szabadlábra helyezését legutóbb egy éve utasították el: ekkor egy másik bizottság úgy döntött, a férfi elhagyhatja a börtönt, ezt azonban Gavin Newsom kaliforniai kormányzó felülbírálta. A Los Angeles Times című lapban tavaly januárban közzétett véleménycikkében leírta, hogy szerinte a férfi nem alkalmas arra, hogy szabadon engedjék. Hangsúlyozta: úgy véli, a merénylő még mindig nem érzi át tette súlyát, pedig „az Egyesült Államok történetének egyik legszörnyűbb bűncselekményét” követte el.

Az elítélt férfi ügyvédje, Angela Berry a döntést vitatva kiemelte, hogy Sirhan jó magaviseletet tanúsít, pszichiáterei pedig évtizedek óta úgy vélik, valószínűtlen, hogy a férfi ismét bűnt követne el, vagy hogy veszélyt jelentene a társadalomra. Hozzátette: úgy érzi, a bizottság „megadta magát a kormányzó politikai szeszélyének”.

Newsom kormányzó tavalyi döntése megosztotta a Kennedy-családot is: a meggyilkolt politikus özvegye, a 95. évében járó Ethel Kennedy mély megkönnyebbülését fejezte ki, a pár kilenc gyermeke közül viszont ketten – az ifjabb Robert F. Kennedy és Douglas Kennedy – támogatták Sirhan B. Sirhan kérelmét. Az ifjabb Robert Kennedy tavaly decemberben, a San Francisco Chronicle című lapban közölt véleménycikkében azt állította, nem Sirhan ölte meg az apját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik