Nagyvilág

A perui ételfutár hűtőtáskájából került elő egy 600-800 éves múmia

Puno TV / AFP
Puno TV / AFP

A Columbus előtti időkből származó, 600-800 éves emberi maradványokra bukkantak a perui rendőrök egy ételfutár hűtőtáskájában. A punoi férfi azt állította, hogy a mumifikálódott test valójában a barátnője.

A Daily Mail cikke szerint a 26 éves futár, Julio Cesar Bermejo azt állította a fontos régészeti lelőhelyeiről ismert város hatóságai előtt, hogy a múmia évtizedek óta a család otthonában volt, ő pedig sokszor egy ágyban aludt vele.

Otthon a szobámban tartom, nálam alszik. Én vigyázok rá

– mondta a férfi a helyi médiának. Bermejo azt is hozzátette, hogy a múmia – akit Juanitának nevezett – olyan volt neki, mint egy lelki barátnő. A hatóságok szerint a maradványok egyébként egy férfihez tartoztak.

Puno TV / AFP

A futár elmondása szerint apja 30-40 évvel ezelőtt vitte haza a múmiát, amelyet eredetileg egy múzeumnak szánt, de az adományozási  tervek meghiúsultak. A család 2000 perui szolért (434 font) vásárolta meg a testet, ami akkoriban „sok pénznek” számított.

A perui kulturális minisztérium szerint a prehispán kori maradvány egy felnőtt férfié lehetett, és feltehetően Puno keleti területéről származott. Ez a terület az Andokban található Limától mintegy 1300 kilométerre délkeletre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik