Nagyvilág

Az alacsony, félmillió forint alatti nyugdíjak miatt tüntettek Szlovéniában

Bruzák Noémi / MTI
Bruzák Noémi / MTI

Több ezer nyugdíjas gyűlt össze szerdán Ljubljana főterén, hogy tisztességes nyugdíjért és elérhető orvosi ellátásért tüntessen – közölte a szlovén közszolgálati televízió (RTVS), amely élőben is közvetítette a demonstrációt.

A nagygyűlésen a Nyugdíjasok Hangja nevű kezdeményezés vezetője, a tüntetés szervezője, Pavel Rupar volt megyei elöljáró, és a Szlovén Demokrata Párt (SDS) egykori parlamenti képviselője szólalt fel. A 28 ezer főre becsült tömeget arra kérte, hogy imádkozzon minden betegért és nyugdíjasotthonban élőért, aki nem tudott részt venni a tüntetésen.

A tiltakozók egyebek mellett az 1000 eurónál (378 ezer forint) alacsonyabb nyugdíjak azonnali 20 százalékos emelését, míg az 1000-1500 eurós (570 ezer forint) nyugdíjak 15 százalékos emelését követelték. Úgy vélték: a minimális havi nyugdíjnak 750 eurónak (280 ezer forint, kell lennie, az átlagos nettó nyugdíjnak pedig a szlovéniai átlagkereset 75 százalékának. (Magyarországon 28,5 ezer forint a nyugdíjminimum, az átlagnyugdíj a KSH adatai szerint 164 ezer forint volt 2022-ben.)

További követeléseik között szerepelt, hogy a 13. havi nyugdíjhoz és nyugdíj-kiegészítéshez való jogot foglalják alkotmányba a törvényhozók. Az 1000 euró alatti nyugdíjjal rendelkezőknek ne kelljen kiegészítő egészségbiztosítást, valamint tévé- és rádióelőfizetést fizetniük. Követeléseiket a tiltakozók törvényjavaslatba foglalták, amelyhez aláírásokat is gyűjtöttek a nagygyűlésen.

A felszólalók elmondták: közülük sokan dolgoztak nehéz körülmények között gyárakban, bányákban, vasművekben, de ma már feleslegesnek érzik magukat, és alig élnek emberhez méltó életet. –Elegünk van abból, hogy jansistákra és golobistákra osztanak fel bennünket. Mi csak békében és barátságban akarunk élni” – hangoztatták, Janez Jansa volt és Robert Golob mostani szlovén kormányfőre utalva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik