Nagyvilág

Fegyveres csapással fenyegette Európát az Iráni Forradalmi Gárda parancsnoka

ICANA NEWS AGENCY / AFP
ICANA NEWS AGENCY / AFP

Fegyvereik hatótávolságának növelésével és csapással fenyegette meg az európai országokat Hosszein Szalami, az Iráni Forradalmi Gárda parancsnoka. Az Iran International szerint Szalami erről a dél-iráni Abadanban beszélt, ahol szóvá tette, hogy Európa úttörő az iráni nép elleni szankciók bevezetésében, az európai országok pedig az „Irán-ellenes szeparatisták és szökevények” gyülekezőhelyeivé váltak.

„Módunkban áll, hogy kiterjesszük a fegyverek hatótávolságát, és komoly csapást mérjünk rájuk, de ezt eddig még nem tettük meg”

– fogalmazott.

A parancsnok ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az európaiak élete az olajon és a biztonságon múlik, ezért óvatosnak kell lenniük, és „nem sodorhatják veszélybe magukat.”

Szalámi annak a véleményének is hangot adott, hogy a nyugatiak mindent megtettek Irán ellen, és szavai szerint tudniuk kell, hogy

a mi akaratunk a biztonság megteremtése, de az európaiaknak óvatosnak kell lenniük, és nem szabad visszaélniük a viselkedésünkkel.

Szalami fenyegetését árnyalja, hogy bár szó volt róla, az Európai Unió továbbra is vonakodik terrorszervezetnek minősíteni az Iráni Forradalmi Gárdát, amely az iráni karhatalom részét képezi.

Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője korábban megjegyezte, hogy az unió nem listázhatja a forradalmi gárdát terrorszervezetként mindaddig, amíg egy uniós állam bírósága meg nem állapítja, hogy valóban az.

Az Európai Parlament korábban arra szólított fel, hogy azt Iráni Forradalmi Gárda kerüljön fel a terrorista entitások listájára a rendszerellenes tiltakozások leveréséért az Oroszországnak szállított harci drónok miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik