Nagyvilág

Több tucat hajótörött holttestét mosta a tenger egy olasz strandra

STRINGER / ANSA / AFP / Italy OUT
STRINGER / ANSA / AFP / Italy OUT
Legalább 43-an meghaltak, köztük egy újszülött is. Feltehetően közel-keleti menedékkéről voltak a hajón.

Legalább 43 ember meghalt, miután hajótörést szenvedtek Calabria sziklás partjainál, az áldozatok között volt egy csecsemő is – írja a Guardian. Az olasz tűzoltóság közleménye szerint a holttestek egy részét egy turisták által is kedvelt strandra mosta a tenger, Steccato di Cutro közelében. A túlélők beszámolói szerint nagyjából 250-en lehettek a fedélzeten a hajótörést megelőzően, ötven embert sikerült eddig élve kimenteni.

Ez olyasmi, amit sosem akartunk látni. A tenger továbbra is veti partra a holttesteket, köztük nőkét és gyerekekét.

– mondta a település polgármestere, Antonio Ceraso, hozzátéve, hogy korábban is kerültek már bajba hajón érkező menedékkérők, de ehhez hasonló tragédiát még nem tapasztaltak. A feltételezések szerint a hajó Törökországból érkezett, a fedélzetén főleg iráni, afganisztáni és pakisztáni menekültekkel. A Rai News arról számolt be, hogy a hajó egyszeűen ketté tört a viharos tengeren, időt sem hagyva a segítségkérésre – a maradványok 2-300 méteren hosszan láthatók a partszakaszon. Az olasz parti őrség és vöröskereszt tagjai, valamint rendőrök és tűzoltók is részt vesznek a mentésben. Az áldozatok száma folyamatosan emelkedett az elmúlt órákban, és ez várhatóan még folytatódik a mentés végéig.

Giorgia Meloni miniszterelnök egy közleményben mély sajnálatát fejezte ki „az embercsempészek által romba döntött életek” miatt, és azt hangsúlyozta, hogy kormánya mindent megtesz, hogy megakadályozza az ilyen hajók elindulását, ezzel együtt pedig a mostanihoz hasonló tragédiákat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik