Nagyvilág

Lezuhant a miniszter helikoptere, meghalt az iráni sportolónőket sakkban tartó tanácsadó

Fatemeh Bahrami / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Fatemeh Bahrami / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Lezuhant az iráni sportminiszter, Hamid Szeddzsedi helikoptere az ország déli részén található Baft város sportkomplexumánál, leszállás közben – számolt be az Iran International.

Kórházi források szerint a balesetben meghalt Iszmáil Ahmadi, a miniszter tanácsadója, aki az Iráni Forradalmi Gárda összekötőjeként dolgozott a tárcánál, és

a feladata az volt, hogy nyomás alá helyezze az olyan iráni sportolónőket, akik nemzetközi versenyeken nem viselték az iráni kormányzat által kötelezően előírt fejkendőt.

A teheráni sajtó úgy tudja, hogy a miniszternek agyi bevérzése van, a kormány hivatalos hírcsatornája, az IRNA azonban nem számolt be a sérüléséről.

A helyi média szerint a balesetben legalább négy utas is megsérült, őket egészségügyi központokba szállították. Az esetről készült fotókon jól látható, hogy a helikopter egy része levált. A baleset okait vizsgálják.

Januárban az Európai Unió szankciókat vezetett be Szeddzsedi ellen a rendszerellenes tüntetések teheráni leverése miatt. A szankciók között szerepelt a beutazási tilalom és a miniszter vagyonának befagyasztása is. Az EU azzal vádolja a sportminisztert, hogy iráni sportolók lehallgatására adott utasítást.

Az Iran International 2022 decemberében szerzett meg olyan dokumentumokat, amelyekből kiderült: a sportminisztérium hivatalos csatornákon keresztül próbálta megakadályozni, hogy iráni sportolók támogatásukat fejezzék ki a szeptember óta tartó rendszerellenes tiltakozásokkal kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik