Nagyvilág

Húsz év után kiengedtek két pakisztáni fegyencet Guantánamóból

CHANTAL VALERY / AFP
CHANTAL VALERY / AFP

Az Egyesült Államok hatóságai húsz év után hazaküldtek egy pakisztáni testvérpárt a Guantánamói-öbölnél működtetett katonai börtönből – írja az AP hozzátéve, hogy a fegyenceket ítélet nékül tartották fogva.

A két testvér, Abdul és Mohamed Rabbani azután került az Egyesült Államok őrizetébe, hogy a pakisztáni hatóságok 2002-ben letartóztatták őket szülővárosukban, Karacsiban.

Az amerikaiak azzal vádolták őket, hogy lakhatással és más alacsonyabb szintű logisztikai támogatással segítették az al-Kaida tagjait.

Az amerikai hadsereg közleményben adott hírt a testvérpár hazatelepítéséről, akik a CIA börtönében állítólag kínzásokat szenvedtek el. Arról nem adtak tájékoztatást, hogy Pakisztán milyen feltételeket támasztott a hazatelepítésükre vonatkozóan – írja a hírügynökség.

„Az Egyesült Államok nagyra értékeli a pakisztáni kormány és más partnerek hajlandóságát, hogy támogassák a folyamatban lévő amerikai törekevéseket, amelyek a fogvatartottakkal kapcsolatos felelősségvállalásra és végső soron a guantánamói létesítmény bezárására irányulnak” – közölte az amerikai védelmi minisztérium.

Guantanamo a 2003-as csúcsidőszakban mintegy 600 embert tartott fogva, őket az Egyesült Államok terroristáknak tartotta. A büntetőlétesítmény támogatói azt állítják, hogy ezzel terrortámadásokat sikerült megakadályozni, a kritikusok szerint a létesítmény működtetése azonban aláásta az emberi jogok és alkotmányos jogok érvényesülésébe vetett bizalmat, ahogy az Egyesült Államok külföldi megítélését is.

A fogolytáborban a Pentagon szerint harminckét fogvatartott maradt, közülük tizennyolcat akkor engedhetnek el, ha biztonságos harmadik ország fogadja be őket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik