Nagyvilág

Észak-Korea kilőtt négy stratégiai cirkálórakétát

AFP PHOTO/KCNA VIA KNS
AFP PHOTO/KCNA VIA KNS

Észak-Korea négy stratégiai cirkálórakétát lőtt ki egy hadgyakorlaton, amelynek az volt a célja, hogy bebizonyítsa, az ország képes nukleáris ellentámadást végrehajtani az ellenséges erőkkel szemben – közölte pénteken az észak-koreai állami média. A csütörtöki gyakorlaton a Koreai Néphadsereg egy jól láthatóan működő stratégiai cirkálórakéta-egysége vett részt, amely a négy „Hwasal-2” rakétát a tenger felé lőtte ki a Koreai-félsziget keleti partjainál – írja a Reuters az észak-koreai KCNA állami hírügynökségre hivatkozva.

Más egységek tűzerő-kiképzést tartottak megerősített helyszíneken, de éles lövedékek nélkül – tette hozzá a közlemény.

A jelentés szerint a négy stratégiai cirkálórakéta egy előre beállított célt ért el, miután „2000 km hosszú elliptikus és nyolcast formáló röppályán haladt 10 208 másodperctől 10 224 másodpercig terjedő időben”. A gyakorlat bemutatta „a KNDK nukleáris harci erőinek állapotát, ami minden lehetséges módon megerősíti halálos nukleáris ellentámadási képességét az ellenséges erőkkel szemben” – közölték.

A rakétakilövéseket ezúttal nem Dél-Korea vagy Japán jelentette be, noha gyakran először ők észlelik és jelentik nyilvánosan a hasonló műveleteket.

A dél-koreai védelmi minisztérium közölte, hogy a kilövést figyelemmel kísérték, de vannak különbségek aközött, amit az Egyesült Államok észlelt, illetve amit Észak-Korea nyilatkozott erről. A különbségeket nem részletezték.

Phenjan külügyminisztériuma külön közleményben bírálta Washingtont és szövetségeseit, amiért összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsát a közelmúltban végrehajtott rakétakísérletek miatt. Kwon Jong Gun, a minisztérium amerikai ügyekért felelős főigazgatója megismételte, hogy Észak-Korea „erős válaszintézkedéseket” fontolna meg, ha az ENSZ továbbra is „az Egyesült Államok nyomásgyakorlásának eszközeként” szolgálna Phenjanra nézve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik