Nagyvilág

Közel százan meghaltak a reguláris erők és a szeparatisták közötti harcokban Szomáliföldön

MATAAN YUUSUF / AFP
MATAAN YUUSUF / AFP

Legalább 96-an vesztették életüket a Szomália nyugati részén lévő, de facto független Szomáliföldön az utóbbi két hétben a Mogadishuhoz hű milíciák és a szeparatista fegyveresek harcaiban – közölte a sajtóval Ahmed Mohamed Hassan, Sool tartomány kórházának igazgatója.

Az MTI híre szerint az összecsapásokat Sool tartomány székhelyéből, Las Anodból jelentették, Ahmed Mohamed Hassan szerint pedig 560 sebesültet szállítottak az általa vezetett kórházba.

A Szomália nyugati részén fekvő, több mint három évtizede de facto független államként működő, 3,5 milliós Szomáliföldet egyedül Tajvan ismeri el.

A térségben az utóbbi időben több véres összecsapás történt, miután Szomáliföld három tartománya, Sool, Sanaag és Ceyn bejelentette, hogy ismét csatlakozna Szomáliához.

Las Anodot Szomáliföld mellett a Szomália északkeleti részén található, félautonóm Puntföld is magának követeli.

Szomáliföld sokáig az ország békésebb részének számított: politikailag viszonylag stabil volt és a polgárháborúk is elkerülték.

Tavaly nyáron Haszan Sajh Mahmúd elnök hivatalba lépése után nem sokkal katonai offenzívát indított a Dél-Szomáliában, ahol továbbra is jelentős területeket tart fennhatósága alatt az as-Sabáb nevű terrorszervezet. A nyomásra a dzsihádisták merényletekkel válaszoltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik