Nagyvilág

Tíz embert megölt az izraeli hadsereg a megszállt Ciszjordániában

Issam Rimawi / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Issam Rimawi / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Tíz embert – köztük két idős férfit és egy tizenhat éves fiút – öltek meg izraeli katonák egy katonai razzia során Ciszjordániában – számolt be szerdán a BBC.

A Jeruzsálemtől 49 kilométerre található Nebluszban robbanások és fegyveres összecsapások voltak. Az izraeli hadsereg közölte, hogy erőik körbevettek egy épületet, ahol három általuk terroristának nevezett embert kerestek.

Ezeket a férfiakat agyonlőtték, miután tüzet nyitottak az izraeli csapatokra.

Az izraeli hadsereg szerint a fegyveresek nemcsak visszalőttek, de az összecsapások során robbanóanyagokat, benzinbombákat és köveket dobtak rájuk.

A palesztin egészségügyi minisztérium szerint az izraeli hadsereg rajtaütése nyomán a hetvenkét éves Adnan Szaábi Bara is az áldozatok között volt. Egy hatvenegy éves férfi, Abdul Hadi Abdul Aziz Askar és egy tizenhat éves fiú, Mohammad Farid Saában is meghalt.

A lövöldözésben több mint száz másik palesztin lakos is megsebesült, közülük heten válságos állapotban vannak.

Az izraeli hadsereg megnevezte azt a három embert, akik a rajtaütés célpontjai voltak: ők a huszonhárom éves Mohammed Abdul Fattah, a Palesztin Iszlám Dzsihád tagja, valamint a huszonhárom éves Valid Dhail és a huszonnégy éves Husszam Iszlim, egy másik palesztin szervezet tagjai. Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy korábbi lövöldözéses támadásokkal gyanúsítják őket, köztük egy tavaly októberi támadással, amelyben egy izraeli katonát öltek meg. A hadsereg feltételezése szerint a fiatal férfiak a közeljövőben újabb támadásokat terveztek végrehajtani.

Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője kijelentette, hogy elítéli a razziát, és az izraeli kormányt tartja felelősnek a veszélyes eszkalációért, amely „feszültséget kelt, és robbanás felé taszítja a térséget”.

A Gázai övezetetben az önkormányzatot ellátó palesztin Hámász – amelyet több ország és államszövetség terrorszervezetként tart számon – arra figyelmeztetett, hogy figyelik „az ellenség által a nép ellen elkövetett súlyosbodó bűncselekményeket a megszállt Ciszjordániában, és a türelmük fogytán van”.

Idén az év kezdete óta legalább ötven palesztin vesztette életét az izraeli hadsereg támadásaiban – köztük számos civil is. Izraeliek eddig tizenegyen haltak meg palesztinok ellen elkövetett támadásokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik