Nagyvilág europoli

Csaknem egymillió menedékkérelmet nyújtottak be az EU-ban tavaly

MTI/EPA/PAP/Adam Waroawa
MTI/EPA/PAP/Adam Waroawa

Csaknem egymillió, összesen 966 ezer menedékjog iránti kérelmet nyújtottak be tavaly az Európai Unió tagországaiban, ami 50 százalékos növekedés a megelőző évhez képest, és a legtöbb beadott kérelmet jelenti 2016 óta – közölte éves összegző jelentésében az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége (EUAA) szerdán, amit az MTI szemlézett.

A máltai központú uniós ügynökség közlése szerint a menedékjog iránti kérelmek kiugró száma részben a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó intézkedések feloldásának, valamint a világban többfelé folytatódó konfliktusoknak és az élelmiszerellátás bizonytalanságainak tudható be.

Közölték továbbá: tavaly több mint ötmillió ukrajnai állampolgár érkezett az EU területére, akik közül mintegy 4,2 millió menekült kért és részesült az unió által biztosított átmeneti védelemben.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik