Nagyvilág

Újabb földrengés rázta meg Törökországot

Újabb, 6,4-es erősségű földrengés rázta meg hétfőn Törökországot az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Központ (EMSC) szerint. A rengéseket Szíriában, Egyiptomban és Libanonban is érezték.

Az újabb földmozgás epicentruma a török katasztrófavédelem (AFAD) szerint 2 kilométeres mélységben volt Defne városánál. Az MTI tudósítása szerint az első rengést követően pár perccel egy második, 5,8-es erősségű rengést is mértek, melynek központja Samandagban volt.

Süleyman Soylu belügyminiszter szerint az újabb földrengésnek három halálos áldozata és 213 sérültje van.

Hatay város polgármestere szerint többen a romok alatt rekedhettek. A Reutersnek nyilatkozó szemtanúk szerint  több épület is megrongálódott az újabb rengés következtében, a Defne-től alig hét kilométerre fekvő Antakyában egy férfi azt mondta, olyan volt az egész, mintha megnyílt volna alattuk a föld.

A CNN Türk hírtelevízió úgy tudja, Hatay tartományban az emberek pánikszerűen az utcákra rohantak, és az egész térségben áramkimaradások voltak. Lütfü Savas, Hatay polgármestere a Twitteren figyelmeztette az embereket, hogy tartsák magukat távol az omlásveszélyes épületektől.

Fuat Oktay török alelnök hétfőn este közölte, hogy az új földmozgásnak eddig 20 utórengését észlelték. Hozzátette, hogy a korábban elrendelt szökőárriadót lefújják.

Északnyugat-Szíriában legalább 42 ember sérült meg, ahogy pánikszerűen próbáltak kimenekülni az épületekből. Sokan háztetőkről, illetve erkélyekről ugrottak le, de leeső törmelék és téglák is sérüléseket okoztak a szíriai polgárháború eseményeit nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint. A brit emigrációban működő szervezet úgy tudja, a kormányerők uralta Aleppo al-Midan és adzs-Dzsamilíja városrészeiben megrongálódott házak omlottak össze.

A február 6-án bekövetkezett 7,8-es erősségű földrengés csaknem 45 ezer ember halálát okozta Törökországban és Szíriában. A török hatóságok több mint 6000 utórengést mértek. A hétfői 6,4-es erősségű földrengés a szíriai Idlíb és Aleppó régióját is súlyosan érintette. Médiajelentések szerint épületek dőltek össze, és az áram- és internetszolgáltatás is szünetel egyes területeken

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik