A következő élő közvetítés része Orbán Viktor „konstruktív visszajelzéseket” adott Ukrajna európai integrációjára az ukrán elnöki hivatal szerint

Oroszbarát párt több ezer híve tüntetett Moldova fővárosban

Az ellenzéki, oroszbarátnak tartott SOR Párt több ezer híve tüntetett a moldovai főváros, Chisinau utcáin vasárnap délután az ország európai uniós integrációját támogató kormányzat ellen. A szervezők állítása szerint 40 ezren vehettek részt a megmozduláson, illetve a hatóságok állítólag további 10 ezer támogatójukat feltartóztatták útban a Dorin Recean kormányfő vezette kabinet és Maia Sandu elnök elleni demonstrációra.

A tüntetők egyebek között előrehozott választásokat követeltek, illetve azt, hogy az állam legalább a téli hónapokra vonatkozóan vállalja át a lakossági energiaköltségeket. A moldovai rendőrség nagy erőkkel biztosította a rendet Chisinau belvárosában, de a megmozdulás nagyrészt békésen zajlott. Mindössze hat fiatalt állítottak elő „feltűnő viselkedés” miatt, egyiküknél egy kést is találtak.

ELENA COVALENCO / AFP

Az ellenzék is megosztott volt a tüntetés megítélésében. Ion Chicu – aki az oroszbarátnak tartott Igor Dodon korábbi államfő idején miniszterelnök volt – például arról beszélt, hogy „az ilyen légből kapott, populista és elfogadhatatlan követelésekkel”, mint a lakossági áram- és fűtési számlák állami átvállalása, inkább segítenek, mintsem ártanak a hatalmon lévőknek.

A moldovai elnök a hét elején azzal vádolta meg Oroszországot, hogy destabilizálni igyekszik Moldovát. Maia Sandu szerint Moszkva diverzánsokkal, illetve a szökésben lévő Ilan Shor – a SOR Párt elnöke – és Vlad Plahotniuc csoportosulásaival karöltve akarja megbuktatni a kormányt, hogy Moldova orosz befolyás alá kerüljön, és ezáltal meggátolják tervezett csatlakozását az Európai Unióhoz. Moszkva teljesen alaptalannak minősítette a vádakat. Moldova tavaly júniusban kapta meg az európai uniós tagjelölti státuszt.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik