Nagyvilág

Eltűnt az egyik legnagyobb kínai bank vezére

Niu bo / Imaginechina / AFP
Niu bo / Imaginechina / AFP

Napok óta nem tudják elérni Bao Fant, Kína egyik legjelentősebb bankjának vezérigazgatóját – közölte a vállalat csütörtökön.

Az igazgatótanács hozzátette, hogy nincs tudomásuk „semmilyen olyan információról, amely arra utalna, hogy Bao eltűnése összefüggésben állna a csoport üzleti és/vagy működési tevékenységével”.

A vállalat azt nem közölte, hogy mióta keresik eltűntként a cégvezetőt, azonban a Caixin című kínai üzleti televíziócsatorna arról tájékoztatott, hogy munkatársai már két napja nem tudnak kapcsolatba lépni Baóval.

A China Renaissance élén álló Bao az egyik legjelentősebb bankár Kínában, akinek ügyfelei közé olyan vezető technológiai vállalatok tartoznak, mint a Didi és a Meituan. Bao eredetileg tanácsadói és befektetési cégként alapította a céget még 2005-ben, mely azóta Kína egyik vezető pénzintézetévé nőtte ki magát.

Az eltűnés hírére a bank részvényei 50 százalékot estek a hongkongi tőzsdén.

Bao eltűnésének oka egyelőre tisztázatlan, hozzátéve, hogy a pekingi kormányzat korábban több, a rezsimmel szembeszegülő üzletemberre – köztük az Alibaba alapítójára, Jack Ma-ra – is lecsapott.

(BBC)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik