Nagyvilág

Megfenyítették a koreai drónbotrányban leszerepelt katonai vezetőket

MTI / EPA / YNA
MTI / EPA / YNA

A dél-koreai hadsereg mintegy 10 tagja kapott írásbeli vagy szóbeli figyelmeztetést, amiért nem sikerült megsemmisítenie az ország légterébe december végén behatoló észak-koreai drónokat – idéz dél-koreai katonai forrásokat az MTI.

Írásbeli figyelmeztetésben részesült mások mellett a légierő és a szárazföldi erők hadműveleti parancsnokságának több tagja is, a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottságának (JCS) vezetője pedig szóbeli figyelmeztetést kapott.

Az ügy miatt az ázsiai ország fegyveres testülete már másnap bocsánatot kért, Jun Szok Jol dél-koreai elnök pedig erősebb légvédelmet és fejlett technikájú drónokat sürgetett.

Az öt drón december 26-án hatolt be a dél-koreai légtérbe a határ menti Kjonggi tartományban, és bár a hadsereg harci repülőgépeket és helikoptereket is bevetett, nem tudott megsemmisíteni egyet sem. A drónok később visszatértek indítási helyükre, vagy eltűntek a dél-koreai radarok elől.

Az incidens nyomán a JCS azonnal vizsgálatot indított, a döntés azonban máris bírálatok kereszttüzébe került, sokan ugyanis nem tartják elég szigorúnak, azzal érvelve, hogy a drónok akár kémtevékenységet is végezhettek. (MTI)

Kiemelt kép: Jun Szok Jol dél-koreai elnök kabinetülést tart a szöuli elnöki hivatalban 2023. január 25-én. MTI/EPA/YNA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik