A következő élő közvetítés része Zelenszkij meggondolta magát: Reznyikov marad az ukrán védelmi miniszter

Lengyel elnök: a NATO-csúcsnak a keleti szárny biztonságára kell összpontosítania

A NATO júliusban tervezett, vilniusi csúcstalálkozójának a béke megőrzésére, a szövetség keleti szárnyának biztonságára kell összpontosítania, jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök a NATO brüsszeli székházában szerdán.

A lengyel államfő Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral tartott közös sajtótájékoztatóján elmondta, hogy országa a következő NATO-csúcson a katonai szövetség új átfogó biztonsági tervének elfogadásában bízik, amelynek véleménye szerint nem csak Lengyelország, hanem a teljes keleti szárny védelmét kell szolgálnia.

Hangsúlyozta: a készenléti tervnek biztosítania kell, hogy a szövetség a lehető leghamarabb reagálni tudjon bármely tagállam megtámadása esetén. Továbbá tartalmaznia kell a reagáláshoz szükséges haderő telepítésének gyakorlati módjait, köztük a vonatkozó infrastruktúra létrehozását is

– mondta.

Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / AFP

A lengyel elnök közölte, országa védelmének fokozására korszerű felszereléseket szerez be, gyarapítja a lengyel katonák számát, valamint katonai erejének növelése érdekében légvédelmi eszközöket szerez be egyebek között az Egyesült Államoktól és Dél-Koreától. Mindezen intézkedésekkel Lengyelország erősíti a NATO keleti szárnyának védelmét, továbbá megbízható eleme kíván lenni a szöveges területek biztonsága szavatolásának, mondta.

Azon 2014-es kötelezettségvállalással összefüggésben, mely szerint a tagországok 2024-ig közelítik védelmi kiadásaikat a bruttó nemzeti termékük (GDP) két százalékához, Duda azt mondta: Lengyelország azt tervezi, hogy védelmi kiadásait idén négy százalékra emeli a GDP-hez viszonyítva.

Lengyelország az ukrán hadsereg kiképzését végzi, valamint harckocsikat szerez be Kanada mellett Németországból, és az Egyesült Királyságból, hogy azokkal támogassa Ukrajnát

– tette hozzá Andrzej Duda.

Jens Stoltenberg kijelentette: Vlagyimir Putyin orosz elnöknek tudatosítania kell, hogy nem győzhet Ukrajnában. Az ukrán győzelem érdekében folytatni kell fegyverek és lőszerek mihamarabbi szállítását Kijevnek, mondta.

Szavai szerint Lengyelország kulcsszerepet tölt be Ukrajna támogatásában, amit a NATO védelmi ernyője tesz lehetővé számára. Közölte: a NATO jelentősen növelte jelenlétét a szövetség keleti szárnyán a Balti-tengertől a Fekete-tengerig, beleértve Lengyelországot is többnemzetiségű harccsoportok telepítése, valamint különböző katonai eszközök és felszerelés biztosítása által.

A szövetségesek egyértelmű, félreérthetetlen üzenetet küldenek Moszkva számára: a NATO meg fogja védeni Lengyelország és valamennyi tagország területének minden négyzetcentiméterét, jelentette ki.

A NATO-főtitkár végezetül felszólította Fehéroroszországot, hagyjon fel Oroszország háborús cselekményeinek támogatásával, írja az MTI.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik