Nagyvilág

Az Európai Bizottság beperli Magyarországot a kannabisz miatt

Kallos Bea / MTI
Kallos Bea / MTI

Az Európai Unió Bírósága elé idézi Magyarországot az Európai Bizottság, mert az ország ellentétesen szavazott az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) a kannabisz és a kannabiszhoz kapcsolódó anyagok jegyzékbe vételére vonatkozó ajánlásai kapcsán kialakított uniós állásponttal, melyet az (EU) 2021/3 tanácsi határozat rögzít – írta a Hvg.hu a brüsszeli testület bejelentése alapján.

A Bizottság közleménye szerint 2020. december 2-án az ENSZ Kábítószer-bizottságának 63. ülésszakán Magyarország kétszer az uniós állásponttal ellentétesen szavazott a nemzetközi ellenőrzés alatt álló anyagok jegyzékbe vételére vonatkozó WHO-ajánlásokról tartott szavazás során.

Ezen túlmenően Magyarország a Kábítószer-bizottságban olyan nyilatkozatot tett, amely merőben ellentétes az uniós állásponttal. A lap felidézte, hogy a magyar kormány nevében felszólaló Dancs Ferenc, a migrációs kihívások kezeléséért felelős helyettes államtitkár arról értekezett a szavazást megelőző beszédében, hogy fűfogyasztás mértéke az elmúlt évtizedekben drasztikusan nőtt, ami szerinte már önmagában bizonyítja, mennyire addiktív szerről van szó. A szavazás azonban valójában arról szólt, hogy az ENSZ Kábítószerügyi Bizottsága két évnyi egyeztetés után elfogadta az Egészségügyi Világszervezet ajánlását a kannabisz újrabesorolásáról.

Az uniós jog értelmében az Egységes Kábítószer Egyezmény és a pszichotrop anyagokról szóló egyezmény szerinti anyagok nemzetközi jegyzékbe vételére vonatkozó határozatok az Európai Unió kizárólagos hatáskörébe tartoznak. Ezért az Unió álláspontját rögzítő tanácsi határozat – az Európai Unió működéséről szóló szerződéssel összhangban – kötelező az uniós tagállamokra nézve.

Az ügyben Brüsszel nem sokkal a szavazás után, 2021 februárjában indított kötelezettségszegési eljárást, ez jutott most el a bírósági szakaszba, miután a magyar hatóságok nem adtak kielégítő válaszokat. Az ügyben azt kéri számon a Bizottság, hogy Magyarország nem teljesítette a tanácsi határozatból eredő kötelezettségeit, valamint megsértette az unió kizárólagos külső hatáskörét és a lojális együttműködés elvét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik