Nagyvilág

Török-szír földrengés: átlépte a 40 ezret a halálos áldozatok száma

MTI/AP/IHA
MTI/AP/IHA

Kedden átlépte a 40 ezret a február 6-i törökországi földrengések halálos áldozatainak a száma – írja az MTI.

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden az államfői kabinet ülése utáni sajtótájékoztatóján közölte: Törökországban legkevesebb 35 418 ember vesztette életét a szerencsétlenségben. Szíriában 5900 halottról tudni.

Az államfő jelezte: március elején már hozzá is látnak 30 ezer épület felhúzásához. Az a céljuk, hogy a földrengés sújtotta régióban egy éven belül annyi minőségi és biztonságos ingatlan építését fejezzék be, amely fedezi a szükségletet – tette hozzá.

Az Anadolu török állami hírügynökség adatai alapján a szerencsétlenséget megelőzően 13,5 millióan éltek a katasztrófa sújtotta dél- és délkelet-törökországi térségben. Az AFAD szerint csak a két legerősebb február 6-i rengéssel mintegy 500 atombombának megfelelő energia szabadult fel.

Érdekesség, hogy még kedden, a mentés kilencedik napján is találtak túlélőket.

Kapcsolódó
Egyre dühösebbek a törökök – a gyászt lassan felváltja a harag
Úgy tűnik, a sors után az építőiparra akarja hárítani a felelősséget Recep Tayyip Erdogan, aki amúgy is a 20 éve tartó hatalmát leginkább veszélyeztető választás elé nézett volna a tavasz végén, ám a több tízezer halálos áldozattal járó földrengés után egyre több mindent írnak a török elnök számlájára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik