Nagyvilág

Levadászta az Iszlám Állam három tagját a tálib hírszerzés

Wakil KOHSAR / AFP
Wakil KOHSAR / AFP

A tálib hírszerzők megöltek három, az Iszlám Állam csoporthoz tartozó harcost, egy másikat pedig letartóztattak egy éjszakai akció során az afgán fővárosban, Kabulban – közölte kedden Halil Hamraz a tálib kormány hírszerzési főigazgatóságának szóvivője.

Az AP beszámolója szerint az akciót egy kabuli lakóépületben hajtották végre, a célpontok olyan harcosok voltak, akik a közelmúltban támadásokat szerveztek a fővárosban. A szóvivő a Karti Naw negyedben lévő célpontot az Iszlám Állam militánsai által használt fontos rejtekhelynek nevezte.

Az Iszlám Állam egyelőre nem reagált a tálib kormány állításaira.

A művelet során a terrorszervezet három tagját megölték, egyet letartóztattak. A tálib hatóságok lőszert és katonai felszerelést is lefoglaltak a közlemény szerint.

Az Iszlám Állam regionális társszervezete az Afganisztánban jelenleg uralkodó tálib mozgalom egyik fő riválisa. A terroristacsoport a tálibok 2021-es hatalomátvétele óta egyre több támadást hajtott végre az országban. A célpontjaik között voltak tálib járőrök, de az afganisztáni síita kisebbség tagjai is.

Helyi lakosok több robbanásról és többórás tűzharcról számoltak be.

A tálibok 2021 augusztusában söpörtek végig az országon, és magukhoz ragadták a hatalmat, miután az amerikai és NATO-erők a 20 éves háború után elkezdtek kivonulni az országból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik