Nagyvilág

Már a nehézgépjárműveken keresztül is büntetné az oroszokat az EU

Alekszej Druzsinyin / Szputnyik / Kreml / EPA / MTI
Alekszej Druzsinyin / Szputnyik / Kreml / EPA / MTI

Már a tizedik szankciós körre készül az EU Oroszország ellen Ukrajna megtámadása miatt. A legújabb szankciókat szimbolikus dátumhoz igazítják, a háború kezdetének egyéves évfordulóján léptetnék életbe, azaz február 24-én.

Az Európai Bizottság egyrészről nehézgépjárművekre – köztük a teherautókra és az erdészeti és mezőgazdasági ágazatban általában használt gépekre – vonatkozó exportintézkedéseket, valamint az orosz gumi és aszfalt behozatalára vonatkozó lehetséges korlátozásokat javasol. A csomag további kiviteli tilalmakat is tartalmaz az olyan elektronikai alkatrészekre vonatkozóan, amelyeket Oroszország fegyverek gyártásához használhat, és esetleg az orosz gyémántok is érintettek lehetnek – írta a Politico értesülései szerint a portfolio.hu.

Emellett új személyek kerülhetnek fel a szankciós listára is, többek között orosz katonai vezetők és a megszállt területekre telepített tisztviselők, valamint az orosz propagandagépezethez tartozó újságírók és egyéb személyek.

Az oroszok elleni szankciókat kiterjesztenék Fehéroroszországra is, az Oroszország ukrajnai háborújának nyújtott támogatása miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik