Nagyvilág

Nem engedik be az iszlamisták Szíriába a segélyszállítmányokat

A Nagy-Szíriai Felszabadítási Szervezet (Hajat Tahrír as-Sám, HTS) nevű iszlamista fegyveres szervezet jóváhagyására vár az a segélyszállítmány, amely a szíriai kormányerők ellenőrizte területről az ország lázadók kezén lévő részeire tartana – írja az MTI egy vasárnapi ENSZ-közlemény alapján.

A szíriai kormány a héten jelentette be, hogy kész segélyt juttatni az országnak azon részeire is, amelyeket többnyire radikális iszlamista szervezetek ellenőriznek, és ahol súlyos károkat okozott a hétfői földrengés. A HTS egyik képviselője az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban viszont azt mondta a Reutersnek, hogy a csoport nem fogja beengedni a kormányzat által ellenőrzött területekről érkező szállítmányokat. A földrengés károsultjai számára észak felől, Törökországból érkeznek majd a segélyek.

„Törökország megnyitotta az összes utat. Nem fogjuk engedni, hogy a damaszkuszi rezsim előnyt kovácsoljon a helyzetből, és úgy tegyen, mintha segítene” – foglalták össze érveiket.

A csaknem 12 éve húzódó belső konfliktus Szíriában jócskán megnehezíti a segélymunkások dolgát. Csütörtökön is feltartóztattak egy üzemanyagot és más felszereléseket szállító segélykonvojt, amely a kurd irányítású északkeleti régióból indult a földrengés sújtotta területre.

Dan Stoenescu, az Európai Unió szíriai megbízottja arra kérte vasárnap a szíriai kormányt, hogy működjön együtt bizalommal a segélymunkásokkal. Kiemelte, a vádaskodás kifejezetten akadályozza azt, hogy a segélyeket időben el tudják juttatni a leginkább rászorulóknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik